Brüsszel Közép-Kelet-Európát támadja a hazai termékek védelme miatt

Az Európai Bizottság új frontot nyitott a közép-kelet-európai kormányokkal folytatott, egyre mélyülő konfliktusban a külföldi szupermarketek korlátozása kapcsán – kezdi cikkét a Politico.eu brüsszeli hírportál.

 

„Véresebbé” vált a küzdelem, mert Brüsszel hétfőn bejelentette, hogy mélyreható vizsgálatot indít a szupermarketek különadójáról szóló lengyel törvénnyel kapcsolatban, ami a kis, helyi üzleteket hozza helyzetbe a nagy külföldi áruházláncokkal szemben. A Bizottság szerint, Varsó addig ne vezesse be a különadót, amíg ők nem végeztek ezzel a vizsgálódással.

 

A közép-kelet-európai kormányok a tejipari válságra és a hazai gazdák nehézségeire reagálva a külföldi áruházláncokat vették elő. A gazdák – gyenge alkupozíciójuk miatt – kénytelenek elfogadni a számukra előnytelen vagy akár veszteséges szerződéseket is, míg a szupermarketek hasznot húznak a tej alacsony árából, és alig vásárolnak helyi termékeket.

 

Egy lengyelországi szupermaket előtt, Egyelőre csak Varsó és Budapest adóztatta meg a nagy áruházláncokat. Romániában tervezik azt a jogszabályt, ami kötelező minimumot írna elő a hazai termékek arányát illetően. Forrás: Politico.eu

 

Az Európai Bizottság szerint a helyi termékek felvásárlásának kikényszerítése vagy a hazai kiskereskedők helyzetbe hozása ellentétes az egységes piac szabályaival.

 

Szlovákiában és Romániában már létezik törvény, ami a hazai termékek vásárlására ösztönzi az áruházláncokat. Bulgáriában olyan jogszabályt készítenek elő, ami előírná a termékek bolgár csomagolását az utólagos matricázás helyett. Magyarország és Lengyelország különadókkal sújtja az áruházláncokat.

 

Legyen úgy, ahogy Brüsszelnek megfelel

 

Szeptember elején a TVNoviny.sk cikkezett arról, hogy az Európai Bizottság betiltotta a Ľubomír Jahnátek, előző földművelésügyi miniszter által bevezetett plakátokat. A kiskereskedelmi láncoknak egy, a bejárat közelében elhelyezett táblán kötelezően fel kellett tüntetnie a hazai termékek arányát üzletükben.

 

„Az Európai Bizottság úgy véli, hogy ezek az intézkedések mennyiségi korlátozásokat jelentenek az áru szabad mozgásának elvére nézve”,

 

idézte a portál Andrej Králikot, az  Európai Bizottság Szlovákiai Képviseletének munkatársát.

 

Gabriela Matečná miniszterasszony, hogy elkerülje az európai bíróság előtti pert és az esetleges szankciókat, úgy módosítja a vonatkozó törvényt, hogy az megfeleljen Brüsszel elvárásainak.

 

Májusban nagy vihart kavart az az idei statisztika, miszerint a szlovákiai üzletláncokban csupán az élelmiszerek 39 %-a hazai termék, míg egy évvel korábban 50 százalékos volt ez az arány.

 

A hazai termékek arányát feltüntető plakát egyik példája. Brüsszel betiltotta. Forrás: TVNoviny.sk

 

Körkép.sk

Nyitókép: markiza.sk

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Történelmi mélyponton a hazai termékek aránya a szlovákiai üzletláncokban

 

Így verte át vásárlóit a Rajo és társai. A Billa beismerte, a többiek tagadnak

 

 

Románia törvénnyel hozza helyzetbe a hazai élelmiszereket

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »