Brüsszel is üzent nekünk: szép dolog a népszavazás, de csak a jövőbeli döntésekre vonatkozhat, az ET-határozatokat pedig amúgy is kötelező végrehajtani

A kötelező betelepítési kvótákról kiírt magyarországi népszavazás az Európai Bizottság (EB) értelmezése szerint csak a jövőbeli döntésekre vonatkozhat, a már elfogadott határozatok továbbra is érvényesek – közölte szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos.

Az EB "nem tartja aggályosnak", hogy egy tagállamban népszavazásra kerül sor, ez olyasmi, ami az érintett ország állampolgárait érinti – közölte egy újságíró kérdésére válaszolva Dimitrisz Avramopulosz EU-biztos.

"Magyarországon demokrácia van, amely megfelelően működik" – mondta. Hozzátette, bízik benne, hogy "a magyarok észszerűen és felelősségteljesen fognak szavazni" a vasárnapi népszavazáson. Teljes mértékben tiszteletben tartják a magyar választók döntését, Brüsszelnek mindemellett nagyon világos az álláspontja, miszerint a közösségi jog alkalmazása nem fakultatív, a tagországoknak jogi kötelességük végrehajtani a meghozott európai tanácsi határozatokat – mondta az EB migrációs politikáért felelős tagja.

A bizottság szerinte továbbra is ragaszkodni fog az "értékalapú politikához", "ezen értékek némelyike pedig jogi kötelezettségeket is jelent, amelyeket minden tagállamnak tiszteletben kell tartania".

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »