Brüsszel felülvizsgálja az uniós költségvetést

Az Európai Bizottság szerdán előterjesztette a többéves uniós költségvetés félidős felülvizsgálatát, amelynek értelmében 2020-ig további 6,3 milliárd eurót szabadítanának fel munkahelyteremtésre, beruházásokra, gazdasági növekedésre, valamint a migrációs válság kezelésére.

A brüsszeli testület arról tájékoztatott, hogy a javasolt csomag anélkül biztosítana többletforrásokat e célokra, hogy módosítani kellene a tagországokkal és az Európai Parlamenttel együtt korábban elfogadott felső kiadási korlátokat.

A növekedés és a munkahelyteremtés további ösztönzésére 2,4 milliárd eurót fordítanának, olyan programokra juttatnának pluszpénzeket, mint a kiterjesztett, Juncker-tervnek is nevezett Európai stratégiai beruházási alap (EFSI), az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés, a Horizont 2020 innovációs keretprogram, a kis- és középvállalkozásokat segítő uniós program vagy az Erasmus.

A migráció, a biztonság és a külső határellenőrzés terén folyamatban lévő munka támogatására 2,5 milliárd euró jutna, ebből finanszíroznák egyebek mellett a közös uniós határ- és parti őrség és a menekültügyi ügynökség létrehozását, valamint a közös európai menekültügyi rendszer reformját. Ezek mellett 1,4 milliárdot különítenének el a migráció kiváltó okainak kezelésére, az Afrikában és az unió szomszédságában megvalósuló beruházások élénkítésére, a migrációs partnerségekre és a szomszédos országok stabilizálása érdekében való külső hitelezésre.

A 2017-es költségvetési tervezet 1,8 milliárd eurós emelésével és a kohéziós keret technikai kiigazításával együtt, amely 4,6 milliárd eurónyi többletforrásokat juttat az említett prioritásokra, a félidős felülvizsgálat mintegy 13 milliárd euró összértékű pénzügyi csomagot tartalmaz.

„Fel kell készülnünk rá, hogy számot vessünk mindennel, ami ma szent tehénnek számít a költségvetésben” – hangsúlyozta strasbourg-i sajtóértekezletén Krisztalina Georgieva költségvetési biztos a mezőgazdasági és a kohéziós támogatásokra célozva.

A félidős felülvizsgálat részét képezte a 2014–2020-as pénzügyi keretről szóló politikai megállapodásnak. Az előterjesztett jogalkotási javaslatokat az Európai Parlamentnek és a tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanácsnak is el kell fogadnia. Brüsszel szeretné, ha az év végére megszületne a megállapodás a csomag legtöbb eleméről.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »