Brüsszel elkaszálta az olasz költségvetést

Aggályosnak tartott jövő évi költségvetési tervezetének módosítására szólította fel az olasz kormányt kedden az Európai Bizottság, kiemelve, hogy az abban szereplő számok közel sem felelnek meg a korábbi uniós ajánlásoknak és római kötelezettségvállalásoknak.

A brüsszeli testület arra kérte Olaszországot, hogy három héten belül álljon elő egy módosított tervezettel, amely megfelel az uniós pénzügyminiszterek júliusban kiadott ajánlásainak. Valdis Dombrovskis, a bizottság euróért felelős alelnöke leszögezte: „az olasz kormány nyíltan és tudatosan megsérti az ország kötelezettségvállalásait, márpedig Európa az együttműködésre, az euróövezet az erős bizalomra épült”.

Hozzátette, minden uniós országra azonos szabályok vonatkoznak, és aláhúzta, hogy a bizalom megrendülése káros lenne minden tagállam számára. Mint mondta, a brüsszeli aggályokra küldött olasz válasz nem volt elég meggyőző ahhoz, hogy módosítsák korábbi véleményüket, miszerint a büdzsé számai különösen súlyos megsértését jelentik az uniós kötelezettségeknek, a stabilitási és növekedési paktum előírásainak, a hiánycélok eltérése pedig példa nélküli.

Hírdetés

„A szabályok megsértése elsőre csábítónak tűnhet, a szabadság illúzióját nyújthatja. Ha azonban újabb adósságokkal próbálják meg kezelni az adósságot, akkor ez a teher egy ponton túl naggyá válhat, és a végén nem marad semmilyen mozgástér” – fogalmazott.

Pierre Moscovici uniós pénzügyi biztos kiemelte, nem kívánnak válságot kirobbantani Brüsszel és Róma között, és nem is kérdőjelezik meg az olasz kormány céljait, az államadósság csökkentését viszont folytatni kell, mert az a „gazdaság ellensége”. Hozzátette, konstruktív párbeszédet kell folytatni az ügyben.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter a bejelentést követően azonnal kizárta a korrekció lehetőségét, és azon véleményének adott hangot, hogy a bizottságnak nincs joga ebbe beleszólni. Egyetlen eurót sem fogunk levonni – jelentette ki. Ez a legelső alkalom, hogy az Európai Bizottság visszautasította valamelyik tagállam büdzsétervezetét.

 Az új olasz kormány elődjénél lényegesen nagyobb költségvetési hiánycélt tűzött ki a következő három évre, és ezzel konfrontációs pályára helyezkedett az Európai Bizottsággal szemben, nyugtalanságot keltve egyúttal a pénzügyi befektetők körében. Egyes szakértők szerint a helyzet fokozhatja a piaci bizonytalanságot az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságának számító Olaszországgal szemben. Klaus Regling, az euróövezeti állandó mentőalap (ESM) igazgatója kedden úgy vélekedett, hogy vannak kockázatok, de nincs ok pánikra, Olaszország nem a következő Görögország.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »