Brüsszel: Elfogták a párizsi terrortámadás főszervezőjét

Brüsszel: Elfogták a párizsi terrortámadás főszervezőjét

Elfogták a novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjét, Salah Abdeslamot pénteken a brüsszeli Molenbeek negyedben – állítja két belga újság honlapja, s ezt francia rendőrségi források is megerősítettek.

Mindkét lap, a La Libre és a DH azt írja, hogy a férfi megsebesült. Az RTBF belga tv-csatorna azt közölte, hogy a férfit egy nagyszabású rendőri akció során lábon lőtték. Egy terrorellenes razzia során lábon lőtték, majd letartóztatták Salah Abdeslamot Molenbeekben, állította egy rendőrségi forrás a BBC-nek is.

Számos jelentés szerint volt ott egy másik gyanúsított is, akit szintén lövés ért. Ő állítólag meghalt.

A BBC riportere szerint a belga miniszterelnök, Charles Michel azonnal elhagyta az EU–Törökország-csúcsot, amelyet egyébként szintén Brüsszelben tartanak.

Úgy tudni, Michel hamarosan közös sajtótájékoztatót tart Francois Hollande francia elnökkel, aki újságíróknak mostanáig annyit közölt: jelentős rendőri művelet folyik a 130 halálos áldozatot követelő novemberi párizsi merénylettel összefüggésben Brüsszel egyik negyedében. Hozzátette, a keresett személy a terrortámadáshoz köthető, viszont azt közölte: egyelőre nem tudja megerősíteni, hogy valóban Abdeslamot fogták el.

A belga igazságügyi miniszter, Theo Francken azonban Twitter-oldalán megerősítette, hogy Abdeslamot kapták el. Annyit írt, „Elkaptuk”.

Kedden Brüsszel egy másik részén, Forestben volt razzia a 130 áldozatot követelő merénylettel kapcsolatosan, akkor egy embert megöltek a rendőrök, két társa viszont elmenekült. A lakásban, ahol a razzia történt, megtalálták Abdeslam ujjlenyomatát is – jelentette be a belga főügyészség szóvivője korábban pénteken. A két menekülő egyike – az egyébként francia állampolgár – Abdeslam lehetett egyes híresztelések szerint, de ezt mostanáig senki sem erősítette meg.

Molenbeek Brüsszelnek az a része, ahonnan a tavaly novemberi terrortámadás több elkövetője és szervezője is származott. (MTI, BBC)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »