Brüsszel aggódik Románia gazdasága miatt

A parlament által nemrég elfogadott hitelcseretörvényben, valamint a helyhatósági és parlamenti választások összefüggésében tervezett közalkalmazotti béremelésben rejlő kockázatokra figyelmezteti Romániát az Európai Bizottság kedden nyilvánosságra hozott tavaszi prognózisában.

6 hitelcsere_b

„Jelentősen megnőttek a gazdasági kilátásokra leselkedő kockázatok, mivel a fizetés nélküli törlesztésről szóló törvény elfogadása bizonytalanságot okozott. Ez a jogszabály nagyon negatívan hathat a befektetők bizalmára és a hitelezési kilátásokra 2017-ig és még tovább” – kongatják meg a vészharangot a brüsszeli testület illetékesei.

Mint ismeretes, az Európai Bizottság már a második alkalommal figyelmezteti Bukarestet a hitelcseretörvény miatt, és már annak elfogadása előtt is rávilágított a jogszabályban rejlő kockázatokra. A brüsszeli szakértők azt sem nézik jó szemmel, hogy választási év lévén megnőnek a költségvetési kiadások, amit tovább súlyosbít a közalkalmazottak béremelése és a korábban elfogadott adócsökkentések. Ehhez még hozzáadódik ugyanakkor, hogy május elsejétől 1250 lejre nőtt a minimálbér, ami miatt az EB szerint Románia elveszítheti versenyképességét a magánszektorban, és lelassulhat a munkahelyteremtések üteme.

Ilyen körülmények között – teszik hozzá a szakértők – a munkanélküliségi ráta csak igen lassan fog csökkenni: az idei 6,8 százalék után jövőre 6,7 százalékot várnak. Ugyanakkor a bukaresti hatóságokhoz hasonlóan Brüsszel is negatív inflációt vár az év közepéig, miután az általános forgalmi adó (áfa/TVA) csökkentése nyomán idén márciusban történelmi mélypontra, –2,4 százalékra süllyedt a pénzhígulás üteme, ám 2016 második felében havi szinten már drágulásokra számítanak. Éves szinten előrejelzésük szerint –0,6 százalékos lesz az inflációs ráta, aminek értéke 2017-re már 2,5 százalékra gyarapodik, függetlenül attól, hogy az előzetes bejelentések értelmében januártól újabb 1 százalékkal csökkenhet az áfa.

Az Európai Bizottság úgy véli, ebben a kontextusban az idei év végén 2,8 százalékos lehet a büdzsédeficit, ami messze meghaladja a középtávú költségvetési célban (MTO) vállalt 1,1 százalékos hiányt, ám alacsonyabb a Cioloş-kormány által a 2016-os évre kidolgozott büdzsében rögzített, a bruttó hazai termék (GDP) 2,95 százalékára rögzített hiánycélnál. Jövőre viszont ennél is borúlátóbb forgatókönyvet vázolnak, a prognózis szerint ugyanis 2017-ben a költségvetés hiánya eléri majd a 3,4 százalékot, ami jócskán meghaladja a maastrichti egyezményben rögzített 3 százalékos határértékét, efelett pedig Brüszszel kötelezettségszegési eljárást indít.

Ugyan derűlátásra nem adnak okot ezek a számsorok, de mindenképp pozitívabbak, mint a téli prognózis előrejelzései. Akkor ugyanis az idei évre 3 százalékos, jövőre pedig 3,8 százalékos deficitet vetített előre az EB. Jó hír ugyanakkor, hogy 2016-ban európai uniós szinten Romániában várható a második legnagyobb gazdasági növekedés: 4,2 százalékkal bővülhet a GDP. A legnagyobb fejlődési ütemet egyébként Írországban várják, ahol 4,9 százalékos lehet a gazdasági növekedés. Románia esetében 2017-ben 3,7 százalékra lassulhat a bővülés üteme.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »