Bronzszobrok készülnek az ötvenhatos hősök emlékére

Bronzszobrok készülnek az ötvenhatos hősök emlékére

Bronzból készít mellszobrokat két ötvenhatos hős emlékére Pogány Gábor Benő szolnoki szobrászművész. A Zbigniew Herbert lengyel költőről készült alkotást Budapesten, Ungár Józsefét, a balatoni fiúk vezéralakjáét Balatonalmádiban állítják majd fel – mondta el az alkotó az MTI-nek.

Pogány Gábor Benő szerint még senki nem készített szobrot a híres lengyel költőről Magyarországon, aki 1956-ban Budapesten köszöntötte a felkelőket, Lengyelországban csupán egy szobor tiszteleg emléke előtt. A mintegy hetven centiméter magas művet a Rákospalotai Magyarok Nagyasszonya főplébániatemplom oldalában található 1956-os emlékmű melletti szoborparkban állítják majd fel. A parkban a világirodalom 1956 vonatkozásában jelentős alakjainak állítanak emléket, a már látható Albert Camus francia írót ábrázoló szobor mellett az idén még Hannah Arendt zsidó származású amerikai filozófus-író szobrát is felállítják – mondta a szobrász.

Ungár József, az úgynevezett balatoni fiúk vezéralakja 1951-ben hozta létre a Magyar Partizánszövetséget, majd a Magyar Nemzetvédelmi Szövetséget. Egy második világháborús bunkerben talált fegyverek miatt letartóztatták, majd halálra ítélték. A róla készült, szintén hetven centiméter magas bronzszobrot Balatonalmádiban lehet majd megtekinteni.

MTI

The post Bronzszobrok készülnek az ötvenhatos hősök emlékére appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »