Bronzkori harcos sírja lehet a legrégebbi törökországi kurgán

Bronzkori harcos sírja lehet a legrégebbi törökországi kurgán

A Törökországban talált legrégebbi, 5000 éves halomsírt tárták fel török régészek Isztambul Silivri kerületében. Az Isztambuli Régészeti Múzeum munkatársai hétfőn jelentették be az év eddigi legnagyobb felfedezését. A kutatók remélik, hogy a felfedezés révén bővülhetnek az Isztambul történetével kapcsolatos ismereteink.

A régészek kurgánsírokkal elsősorban Kelet-Európában és Ázsiában találkozhatnak. A temetkezési forma elsősorban a réz-, bronz- és vaskorban volt elterjedt, de kurgánok még a középkorban is felbukkantak.

A jelentések szerint a 2015 decemberében, egy mentő feltárás során felfedezett kurgán az első ilyen típusú, teljesen ép sírhalom, amelye rábukkantak. Egy áprilisban írt jelentés szerint  a halomsír feltehetően egy bronzkori harcoshoz tartozhatott, aki északról érkezett – a mellé temetett lándzsahegy legalábbis erre utal.

Kincsvadászok korábban már számos alkalommal próbálták meg kiásni a sírhalmot, a fő sírkamrát azonban nem tudták elérni. Mehmet Özdoğan, az Isztambuli Egyetem régészeti tanszékének munkatársa elmondta, hogy korábban már tanulmányozott kurgánokat, a hasonló sírok azonban általában sokkal rosszabb állapotban voltak. Hozzátette, ez a lelet kiemelkedik a többi közül. A Trákia területén talált legrégebbi hasonló halomsír számos történelmi kérdés megválaszolásához nyújthat segítséget. Özdoğan 1980-ban, felszíni feltárások közben már felfedezett egy i. e. 1200-ra datálható kurgánt a Kırklareli tartománybeli Asılbeyli faluban.

Az Isztambuli Régészeti Múzeum a jelentések szerint megtette a szükséges lépéseket a feltárási terület hivatalos regisztrációja, valamint a maradványok múzeumba történő átszállítása érdekében. A halomsír sorsa a műemlékek megőrzésért felelős hivatal döntésétől függ. 


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »