Bronzérmes a párbajtőrcsapat, Imre Géza 2. érme 41 évesen

Bronzérmes a párbajtőrcsapat, Imre Géza 2. érme 41 évesen

Magának tette izgalmassá az olimpia bronzcsatáját Ukrajna ellen párbajtőrcsapatunk, 39-37-re nyerve a heroikus küzdelmet Rióban.

A vívónap izgalmai PERCRŐL PERCRE A TELJES MAGYAR PROGRAM RIÓBAN

Annak ellenére, hogy a regnáló csapatvilágbajnok ellen kellett pástra lépnie a magyar párbajtőrtriónak a riói olimpia bronzcsatáján, pozitív előjelekkel várhatta az éremtusát az Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András, Somfai Péter négyes. Miért trió és miért négy ember mégis? Az eddig Korea és Franciaország ellen szereplő Imre, Boczkó, Rédli egységet ugyanis Boczkó Gábor formán kívülisége miatt meg kellett bontani, és Somfai Péter póttag bizonyíthatta, hogy a 39 éves egyéni nyolcaddöntős szintjén tud vívni úgy, hogy előtte nem vívott még egyetlen asszót sem a riói olimpián.

Márpedig pozitív előjelnek tűnt, hogy a papíron bombaerős ukránok egyéniben úgy hullottak, mint a legyek, Bogdan Nikisint a legjobb 16 között a svájci Benjamin Steffen, Dmitro Karjucsenkót már a 64-es táblán, vagyis az első fordulóban porig alázta a kolumbiai John Edison Rodriguez (15-7 – ezt a srácot verte a 32 között Imre Géza 15-8-ra…), Anatolij Herej pedig szintén nem jutott még a 16 közé sem – ott akár Rédli Andrással is találkozhatott volna, ha nyer, ehhez persze az kellett, hogy egyéniben a leggyengébbikünk eljusson oda. Márpedig Rédli volt a maga 32 közti búcsújával a forma szerint „leggyengébb” egyéni vívónk, Boczkónak csak később „sikerült” kiesnie – épp az ezüstérmes Imre Gézának köszönhetően.

Csapatban mégsem ment Boczkónak, ezért kellett friss erőt bevetni Somfai Péter személyében.

Nos, avatatlan szemek számára rém unalmasan kezdődött az első asszó Rédli és Karjucsenko között (0-0), és ugyanígy folytatta a „semmittevést” Imre és Nikisin. Az első kör végén aztán Somfai bizonyította rátermettségét, és legalább egy 2-1-et kisajtolt Anatolij Herejből, így jöhettek a mind nyílt sisakosabbá váló küzdelmek.

A második körben Imre kezdett Karjucsenkóval, aki csakhamar leblokkolt, mutatta, hogy remeg a keze, egy hosszú ápolási szünet végén pedig bedobta a törülközőt, így jöhetett a helyére Makszim Hvoroszty, aki csak bevitt neki pár tust – igaz, a mi Gézánk is észnél volt, 6-ig meg sem állt. Rédli András jöt Herejjel, és bemutatta, mi fán terem a világklasszis védekezés, 1-0-ra hozta magát, így az is belefért, hogy Somfai Péter 4-3-ra kikapjon Bogdan Nikisintől.

Imre Géza a harmadik körben mindent megtett azért, hogy tartsa a 3 tusos távolságot a két nemzet között, 2-t sikerült is neki, míg a két csereember asszóján behozhatatlannak tűnővé vált a távolság – 29-24-re vezettünk a tusszegény összecsapáson.

Ám, hogy izgalmas legyen a vége – reméljük, ezért… –, Rédli András egy tusra felengedte az ukránokat képviselő Nikisint, hogy aztán a végén mégis kettő legyen a különbség, így téve azért mégiscsak férfiassá a végjátékot mindkét csapat számára.

Megvan a riói olimpia harmadik vívóérme, Szász Emese aranya és Imre Géza ezüstje után bronzot nyert tehát az Imre, Boczkó, Rédli, Somfai négyes.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »