Bronzból öntik újra a törökök Zrínyi szigetvári műanyagszobrát

Bronzból öntik újra a törökök Zrínyi szigetvári műanyagszobrát

Bronzból történő újraöntés céljából Törökországba szállítják a szigetvári Magyar-Török Barátság Parkban található Zrínyi Miklós-szobrot. Az alkotást csütörtökön emelték ki a helyéről és indították útnak.

A TIKA – Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség Budapesti Programkoordinációs Irodájának tájékoztatója szerint az 1994-ben épült emlékparkban található Zrínyi Miklós-szobrot üvegszál erősítésű műanyag felhasználásával 1996-ban készítette el Metin Yurdanur török szobrász. A magyar fél kérésére Zrínyi Miklós szobrát bronzból történő újraöntés céljából Metin Yurdanur törökországi műhelyébe szállítják – írták.

A TIKA tájékoztatása szerint a felújított Zrínyi-emlékmű mintegy három hónap múlva kerül vissza szigetvári a Magyar-Török Barátság Parkba.

Az írásos összefoglalóban arra is kitértek, hogy a Zrínyi-szobor felújítása mellett a park is teljesen megújul. Annak szeptemberre tervezett megnyitójára – a szigetvári csata 450 éves évfordulójára szervezett emlékév egyik fő eseményére – Áder János magyar, Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfőt is várják.

Metin Yurdanur szobrászművész újságíróknak elmondta, a műanyagból készült Zrínyi-szobor lesz az új, bronzból készülő alkotás sablonja.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »