Bróker Józsit hazahozzák

Kiadják Magyarországnak a német hatóságok az eddig 62 rendbeli csalással meggyanúsított szolnoki brókert, akit európai elfogatóparancs alapján május végén fogtak el Németországban, és ott kiadatási letartóztatásba került – erősítette meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség sajtószóvivője a pestisracok.hu információját kedden.

A lap szerint a csalóval szemben egészen márciusig belföldi elfogatóparancs volt érvényben, pedig már akkor tudni lehetett, hogy a férfi tavaly nyár végén Németországba menekült. Erről még a múlt év szeptemberében számolt be a hatóságoknak az ügy egyik sértettje.

Balázsné Busku Terézia, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség sajtószóvivője erre úgy reagált, hogy az európai és nemzetközi elfogatóparancsot azért bocsátották ki később, mert a szolnoki brókernek ismert címe volt külföldön, ahonnan a rendőrség beidézte. Azután lehetett kezdeményezni a nyomozási bírónál a parancs kibocsátását, hogy a férfi nem jelent meg.

A nyomozási bíró március 25-én adta ki a férfival szemben a nemzetközi és az európai elfogatóparancsot, amelynek alapján május 31-én Németországban fogták el.

A hírportál információi szerint F. József Szeverin az elmúlt néhány évben feltételezhetően százmilliókkal károsított meg legalább nyolcvan embert. Nagy valószínűséggel már a héten Magyarországra hozzák a brókert.

Tavaly novemberben a szoljon.hu írt több elkeseredett sértettről. Az egyik család például a lányuk külföldi taníttatását szerette volna finanszírozni, így huszonhárommillió forintot adtak a csalónak. Telefonon tartották vele a kapcsolatot, de amikor kérték a pénzüket, a bróker sosem adta oda, mert az állította: később jobban járnának. A férfit 2013 végén már hiába hívták, nem vette fel a telefont.

Van olyan károsult is, aki ötvenmillió forintot adott át "Bróker Józsinak".

Balázsné Busku Terézia a nyomozás érdekeire hivatkozva azt nem kívánta közölni, hogy mikor és hová viszik a férfit. Elmondta: az ügyészség indítványozza a nyomozási bírónál a gyanúsított előzetes letartóztatását, mert Bróker Józsi megszökött a hatóság elől, és fennáll annak veszélye, hogy szabadlábon hagyása esetén újra megszökne.

Hozzátette: a férfi egyelőre 62 rendbeli csalással gyanúsítható, de ez nem zárja ki, hogy a nyomozás során további sértetteket is találjanak. Eddig szolnoki, szegedi, martfűi, budapesti, gödöllői sértetteket hallgattak ki.

Továbbra is egy ember gyanúsítható a bűncselekményekkel, a nyomozás határideje szeptember 29., ami meghosszabbítható.

Az ügyben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz. Előtte a Szolnoki Rendőrkapitányság járt el, elfogultság miatt jelölték ki a Csongrád megyei főkapitányságot. A nyomozás ügyészségi felügyeletét a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség látja el.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »