Britek százai akarnak ciprusi állampolgárságot a Brexit miatt

Ciprusi felmenőkkel rendelkező britek százai igényeltek állampolgárságot a földközi-tengeri sziget bevándorlási hatóságainál az elmúlt napokban – közölte csütörtökön a RIK ciprusi állami televízió.

A britek így szeretnének egy másik uniós ország állampolgárságához jutni, hogy az Egyesült Királyság kilépésének esetén is legyen uniós állampolgárságuk, és megmaradjon minden joguk, ami azzal jár.

A ciprusi tévé az ország illetékes bevándorlási hatóságaira hivatkozva ismertette, hogy múlt péntek óta naponta 300 állampolgársági kérvényt nyújtottak be. A kérvényezők között olyanok is vannak, akiknek az ükszülei származtak Ciprusról, amely akkor még brit gyarmat volt – mondta el Andreas Papaevripides, a Nagy-Britanniában élő ciprusiak egyesületének elnöke. Sokan közülük már teljesen “elangolosodtak” – tette hozzá.

Ciprus 1960-ig volt brit gyarmat. Több ezer ciprusi felmenőkkel rendelkező ember él Nagy-Britanniában. Akinek pedig egyik szülője vagy nagyszülője ciprusi származású, az gyorsan megkaphatja a földközi-tengeri szigetország állampolgárságát.

A Ciprusi Köztársaság 2004 óta tagja az Európai Uniónak.

Múlt csütörtökön a brit választók szűk többsége úgy döntött, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »