Brit katonai hírszerzés: az afganisztáni háborúhoz mérhető veszteségei lehetnek az orosz hadseregnek

Brit katonai hírszerzés: az afganisztáni háborúhoz mérhető veszteségei lehetnek az orosz hadseregnek

A brit katonai hírszerzés hétfői helyzetértékelése szerint az ukrajnai háború első három hónapjában meghalt orosz katonák száma valószínűleg hasonló a Szovjetunió által az afganisztáni háború kilenc éve alatt elszenvedett veszteségekéhez.

A londoni védelmi minisztérium által közzétett hírszerzési beszámoló szerint a jelentős mértékű veszteségek fő okai között van a rosszul megválasztott hadszíntéri taktika, a korlátozott légi fedezet, a rugalmasság hiánya, valamint az, hogy az orosz vezénylési láncolat hajlamos az elkövetett hibák megismétlésére.

A londoni hírszerzési tájékoztatás kitér arra is, hogy az orosz lakosság a múltban „érzékenyen” reagált az Oroszország által kezdeményezett háborúkban elszenvedett veszteségekre.

Hírdetés

London nem először utal arra, hogy az orosz hadsereget komoly veszteségek érhették az ukrajnai háborúban.

A brit katonai hírszerzés egyik legutóbbi beszámolója azt valószínűsítette, hogy az orosz hadsereg az Ukrajna ellen indított háború februári kezdetén bevetett harcoló szárazföldi kontingens egyharmadát elveszíthette.

A londoni védelmi tárca szerint a hírszerzési adatok arra vallanak, hogy az Ukrajnában Oroszország által bevetett csecsenek között egyénileg jelentkező önkéntesek és a csecsen nemzeti gárdaezred tagjai is jelen lehetnek.

A brit katonai hírszerzés szerint az ennyire „vegyes összetételű” alakulatok alkalmazása is azt jelzi, hogy Oroszországnak „jelentős erőforrás-problémái” vannak Ukrajnában.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »