Brit fogászok nem röntgeneznek feleslegesen menekülteket

A Brit Fogászok Szövetsége elutasította szerdán egy brit képviselő javaslatát, hogy a fiatal migránsok életkorát fogaik megvizsgálásával állapítsák meg.

A felvetés előzménye, hogy a jótékonysági szervezetek, vallási vezetők és a francia hatóságok nyomására London beleegyezett, hogy az észak-franciaországi calais-i hevenyészett menekülttáborból átvesz számos olyan gyermeket, akinek rokonaik vannak az Egyesült Királyságban. A brit hatóságok emellett beleegyeztek abba is, hogy további mintegy háromezer kiszolgáltatott migráns gyermeket is befogadjanak.

Az Egyesült Királyságban rokonokkal bíró első, 14 fős csoport kedden érkezett meg a szigetországba.

David Davies konzervatív törvényhozó azonban annak az aggodalmának adott hangot szerdán, hogy bár a fiatalok állítólag 14 és 17 év közöttiek, „nem tűnnek gyerekeknek”.

Davies hozzátette, hogy a brit emberek segíteni akarnak a gyerekeken, viszont el akarják kerülni azt, hogy felültessék őket. A képviselő ezt követően ismertette javaslatát, miszerint fogászati röntgenvizsgálattal meg lehetne állapítani a fiatalok életkorát.

A Brit Fogászok Szövetsége reagálásában közölte, hogy a képviselő által javasolt módszer nem ad pontos támpontot az életkor megbecsüléséhez, egyúttal leszögezte, hogy

Párizs fogadkozik, hogy az év végéig felszámolja a Calais mellett felépült, több ezer migránsnak otthont adó táborvárost. Becslések szerint ennek értelmében 6-10 ezer embert kell a francia hatóságoknak áthelyezniük, köztük mintegy 1300 kiskorút.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »