Brit EU-népszavazás – Felmérés: a bennmaradást pártoló tábor győzhetett

Brit EU-népszavazás – Felmérés: a bennmaradást pártoló tábor győzhetett

A bennmaradást pártolók győzelmét valószínűsíti a legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGoV által a brit EU-tagságról rendezett csütörtöki népszavazás befejezése után közzétett – hangsúlyozottan nem exit poll-jellegű – felmérés. A YouGov által napközben elvégzett vizsgálat szerint a bennmaradásra 52 százalék, a kilépésre 48 százalék voksolhatott.

 

A cég több mint ötezer olyan választót keresett meg ismét a voksolás napján, akiket a népszavazás előtti utolsó felméréseibe is bevont.

 

A YouGov ugyanilyen módszerrel végzett felmérést a 2014 szeptemberében tartott skóciai függetlenségi népszavazás napján is, és akkor 1 százalékponton belüli pontossággal eltalálta, hogy az elszakadást ellenzők milyen arányban győztek.

 

A csütörtöki EU-népszavazás után Nigel Farage, a brit EU-tagság feladásáért kampányoló legnagyobb brit politikai párt, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) vezetője a Sky News brit hírtelevíziónak kijelentette: “úgy tűnik”, hogy  bennmaradást pártolók győztek a brit EU-tagságról rendezett csütörtöki népszavazáson.

 

MTI

 

Nyitókép: BBC

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »