Brexittárgyalás vár Pozsonyra

Brexittárgyalás vár Pozsonyra

Hiába tűzött ki nemes célokat, úgy mint erős Európa, egységes piac, fenntartható migrációs és menekültpolitika, a ma kezdődő és az év végéig tartó szlovák uniós elnökségre sokkal konkrétabb feladat vár, nagy valószínűséggel Pozsonynak kell elkezdenie Nagy-Britannia uniós kiválásának tárgyalássorozatát, szoros koordinációban az Európai Tanács szakmai testületeivel. Robert Fico szlovák miniszterelnök tegnap sajtótájékoztatón ismertette, attól, hogy az uniós elnökség programja többek között épp a menekülthullám kezelése, ez még nem jelenti azt, hogy a kormány megváltoztatná álláspontját a kérdésben, és az Európai Bíróság előtt lévő, a menekültkvótákkal kapcsolatos keresetét sem vonja vissza.

A Víziónk Európának címet viselő elnökségi program nagyon is beszédes, az úgy is értelmezhető, hogy Közép-Európa benyújtotta a régi tagállamoknak saját elképzelését a közösség jövőjéről. Míg az előző, holland elnökség többek között az euró megerősítését, és ezen keresztül a gazdasági kormányzás elmélyítését választotta programjának, látható, hogy a szlovákok számára inkább például a közösségi menekültpolitika jelent problémát. Robert Fico a tegnapi sajtótájékoztatón kijelentette, az EU jövőbeni irányának meghatározása nem lehet két-három tagállam privilégiuma, a 2004-ben csatlakozott országokat nem lehet kihagyni ebből. Mint emlékezetes, múlt szombaton az unió hat alapító tagállamának vezetője, majd hétfőn a német kancellár, az olasz kormányfő és a francia elnök találkozott Berlinben.

Mint arról a Bruxinfo európai ügyekkel foglalkozó szakportál beszámolt, Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter az EU nyugati és keleti fele közötti megosztottságra vonatkozó kérdésre úgy válaszolt a sajtóeseményen, csalódott amiatt, hogy ha az új tagállamok fejtik ki elképzeléseiket, azt mások problémának tekintik, de ha egyes régi tagok teszik ugyanazt, akkor az rögtön állásponttá válik.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »