Brexit: Többszörösére emelkedhet az Egyesült Királyságban az egyetemi tandíj a szlovákiai diákoknak is

Brexit: Többszörösére emelkedhet az Egyesült Királyságban az egyetemi tandíj a szlovákiai diákoknak is

A megegyezés nélküli Brexit után már nem lesz olyan kifizetődő brit egyetemekre jelentkezni a külföldi diákoknak. A brit felsőoktatási intézmények ugyanis harmadik országbeli személyekként kezelhetik majd az uniós diákokat, akikre így magasabb tandíj lesz érvényes. Szlovákiába visszatérni sem lesz épp fájdalommentes: a szlovákiai egyetemeken különbözeti vizsgát kell majd tenniük – derül ki a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap keddi cikkéből.

Ez elsősorban a 2020-tól jelentkezőkre vonatkozhat – amennyiben bekövetkezik a kemény Brexit. A jelenleg Nagy-Britanniában tanulók várhatóan az eredeti feltételek mellett fejezhetik be tanulmányaikat. A Külügyminisztérium közlése szerint a 2018-ban és 2019-ben felvételt nyerő diákoknak még nem kell drágább tandíjjal számolniuk. Hogy mi lesz ezután, kérdéses.

A megegyezés nélküli Brexit esetén ugyanis az európai (kontinentális) diákok harmadik országnak fognak számítani Nagy-Britannia szempontjából, és az ilyen személyekre a jelenlegi tandíj többszöröse vonatkozhat. Hogy pontosan mennyivel nőnének a költségek, az iskolánként változó. A brit Külügyminiszter nem nagyon kertel, a sajtó kérdésére megerősítette, hogy az európai diákok „valószínűleg magasabb tandíjat fizetnek majd”.

Diákhitel

Ráadásul az állami diákhitel sem vonatkozhat a harmadik országbeli diákokra, így ezt a lehetőséget is elveszthetik az európai fiatalok. Persze korai még a legrosszabbra számítani. Kemény Brexit esetén London és Pozsony külön megállapodása dönt majd a dolgok alakulásáról. A statisztikák szerint Nagy-Britanniában mintegy 200 ezer európai egyetemista tanul, közülük 1379 a szlovákiai (megjegyezzük, két diákot is megszólított a HN a kérdésben, mindkettő magyar volt).

Ha minden rosszul alakul, akkor a brit diplomával hazaérkező szlovákiai fiataloknak különbözeti vizsgát kell majd tenniük. A legtöbbet az orvosok, gyógyszerészek és szülész asszisztensek veszíthetik, nekik visszatérve nem csak különbözeti vizsgával kell számolniuk, de kötelező továbbképzéssel is.

Hírdetés

Kemény Brexit esetén az európai diákok búcsút mondhatnak az Erasmus+ programnak is. A programban Nagy-Britannia 2020-ig vesz részt, a folytatás szintén kérdéses és a két ország kormányának megállapodásától függ. Az Erasmus programban évente 500 szlovákiai diák vesz részt.

Hard Brexit helyett no-Brexit

Hogy bekövetkezik-e a kemény Brexit, egyelőre nem lehet előrejelezni, bár a politikusok mindent megtesznek azért, hogy úgy tűnjön, nem akarnak megállapodást elérni.Nagy-Britanniában patthelyzet alakul ki, miután Theresa May a Brexit-megállapodásával csúfosan elbukott az brit alsóházi szavazáson, de túlélte a bizalmatlansági szavazást. Most nevében új megállapodás-tervezetet dolgozott ki, amely azonban kísértetiesen hasonlít az előzőhöz.

A kemény Brexit komoly gazdasági problémákat vetne fel az Egyesült Királyságban, dugók alakulnának ki a kikötőkben, bizonyos gyógyszerek és speciális termékek elérhetetlenné válnának a La Manche csatorna mindkét oldalán. A katonaság elkezdett készleteket felhalmozni, és vannak olyan átlagpolgárok, akik szintén ezt teszik. Bizonyos forgatókönyvek országos szintű zavargásokra, tüntetésekre számítanak.

A kemény Brexitnek megvan tehát az ára a britek számára is. A másik lehetőség, hogy egyáltalán nem lépnek ki az Unióból. A kérdés, hogy ezt hogyan érjék el. Egy új népszavazás kiírása egyáltalán komoly társadalmi feszültség forrása lenne. A Brexit egyoldalú politikai leállítása a parlamenti többséget gyakorlatban birtokló Munkáspárt szavazóinak nem tetszene. Így marad a kivárás a lehetősége: Theresa May jó eséllyel a Brexit-tárgyalások meghosszabbítását fogja kérni. Ez akár újabb másfél év huzavonát jelenthet.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »