Brexit: nem lakhat jól a kecske és maradhat meg a káposzta

„Mi a modell? Jóllakatni a kecskét és meghagyni a káposztát” – ez a mondat állt az egyik vezető konzervatív brit politikus jegyzetében, aki tegnap tárgyalt a Downing Streeten Theresa May miniszterelnökkel az EU-kilépésről. Mark Field, a toryk alelnökének jegyzete szerint az Egyesült Királyság nem maradhat tagja a szabadkereskedelmi övezetnek anélkül, hogy ne fogadná el az uniós állampolgárok szabad mozgáshoz való jogát a szigetországban, írja az Independent.

A „kecske és káposzta” forgatókönyvet az EU-s vezetők közül elsőként a luxemburgi miniszterelnök, Xavier Bettel kommentálta, alátámasztva Field sejtését. „Ők [a britek] akarják a tortát, meg akarják enni, sőt, még egy mosolyt is várnak a péktől, de másból nem kérnek. Szétválaszthatatlan európai értékek vannak. Nem lehet köztük mazsolázni!” – mondta el a kormányfő az AFP-nek.

A brit kormány egyébként tagadja hogy a Field asszisztensének kezében lefotózott kézírásos jegyzet lenne a hivatalos brit kilépési stratégia. Állítják, ez egy egyéni álláspont. 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »