Brexit: Marad a káosz, May újra tárgyalóasztalhoz ülhet az EU-val, Brüsszel azonban lezártnak tekinti a témát

Brexit: Marad a káosz, May újra tárgyalóasztalhoz ülhet az EU-val, Brüsszel azonban lezártnak tekinti a témát

A brit alsóház úgy döntött nem akar kemény Brexitet, de nem akarja a március 29-én esedékes kilépési határidőt sem kitolni. Egyúttal felhatalmazta Theresa May miniszterelnököt a Brexit-tárgyalások újrakezdésére, bár az Európai Unió és a nagyobb tagállamok szerint a korábbi megállapodás újratárgyalása nem lehetséges.

Theresa May folytathatja a tárgyalásokat, ha ugyan lesz kivel. A brit alsóház megszavazta azt a javaslatot, amelyen a brit kormányfő a kilépési feltételek újratárgyalásának lehetőségét kérte. A szavazás igencsak szorosa sikerült, 317 igennel szemben 301 nem szavazat állt, vagyis a különbség mindössze nyolc szavazat volt.

Theresa May egyúttel tárgyalásokat kezdeményez Jeremy Corbyn, a Munkáspárt elnökével egy”értelmes szavazásról” az újratárgyalt feltételek elfogadása érdekében. May abban reménykedik, hogy mivel a munkáspárti képviselők egy része is elutasította a kemény Brexit lehetőségét. A megállapodás egyik fő kérdése Észak-Írország státusza, vagyis az ír-északír határok átjárhatóságának megőrzése.

Az EU vezetői azonban nem vevők a dologra. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint a korábbi kilépési megállapodást – amit a brit alsóház a múlt héten nagy többséggel elutasított, továbbélezve a patthelyzetet – nem lehet újra tárgyalni. Tusko hozzátette, hogy Brüsszel annyira talán hajlandó lenne felülvizsgálni az Egyesült Királyság és az EU közti jövőbeni kapcsolatokat leíró bekezdéseket, esetleg hajlandó rábólintani a kilépési határidő kitolására.

Hírdetés

Emmanuel Macron francia elnök ugyanezen az állásponton van. Kivételt talán csak az ír külügyminiszter képez, Simon Coveney szerint az Észak-Írország státuszát biztosító „backstop” megállapodás „szükségszerű” a brit parlament korábbi döntése ellenére is.

A kilépés időpontja tehát még mindig március 29-e, egyezség pedig nincs, a britek pedig elutasítják a határidő kitolásának lehetőségét. Az új egyezség biztosítási rendszerrel próbálná meg az ír-északír határellenőrzések visszavezetését megakadályozni. Nagy-Britannia távozásával az EU-ból ugyanis az ír sziget kettészakad, ami zátonyra viheti az északír békefolyamatokat, és újra lángra lobbanhat a közel húsz éve véget ért ír-brit konfliktus.

Korábban is azért buktak el a kilépési megállapodás vonatkozó részei a brit törvényhozásban, mert a képviselők egy része úgy gondolta, hogy az uniós tagság feladása után Észak-Írország eltérő státuszba kerülne Nagy-Britanniához képest (nem lenne határellenőrzés), az az Egyesült Királyság megszűnéséhez vezetne.

Az ír Demokrata Unionista Párt westminsteri vezetője, Ian Blackford szerint a May-féle kilépési megállapodási javaslat „felborítja a húsvéti egyezményt”, azt a dokumentumot, amivel húsz évvel ezelőtt befejeződött a brit—északír konfliktus.

BBC.com, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »