Brexit: az EU pesszimista forgatókönyvvel készül a brit cégeknek

Brexit: az EU pesszimista forgatókönyvvel készül a brit cégeknek

A brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének kemény jogi következményeire készíti fel módszeres tájékoztatási kampánnyal a brit vállalatokat az Európai Unió – írta a szerdai Financial Times.

A londoni gazdasági napilap betekintést nyert egyes uniós intézmények és az Európai Bizottság által novemberben és decemberben kibocsátott jogi útmutatásokba. Az ismertetés szerint Brüsszelből hozzávetőlegesen tizenöt brit gazdasági szektor kapott ilyen felkészítő jellegű tájékoztatást. A megkeresett ágazatok sora a gyógyszeripartól a tengerhajózási cégeken és az ásványvízgyártó vállalatokon át a közúti fuvarozókig és a légitársaságokig terjed. Ezek a vállalatok tevékenységüket a brit hatóságoktól kapott működési engedélyek birtokában folytatják, melyek az Európai Unióban is érvényesek, tekintettel a teljes jogú brit EU-tagságra.

A Financial Times által látott uniós tájékoztató dokumentumok arra hívják fel a brit vállalatokat, hogy álljanak készen Nagy-Britannia harmadik országgá válására, vagyis arra, hogy

ha nem lesz megállapodás a brit kilépés utáni kapcsolatrendszerről a Brexit-tárgyalások lezártával, akkor az Európai Unió külső országként fogja kezelni Nagy-Britanniát. Ebben az esetben a cégeknek küldött felhívások szerint az érintett vállalkozásoknak nem lesz automatikus működési joguk az Európai Unió egységes belső piacán a brit EU-tagság jövő márciusban esedékes megszűnése után.

A Financial Times szerint a bizottsági dokumentumok kiemelik például, hogy a légitársaságok számára Nagy-Britanniában kibocsátott működési engedélyek elveszítik érvényességüket az unió területén megállapodás nélküli Brexit esetén, ha e cégek fő üzleti tevékenységének helyszíne nem az Európai Unió lesz.

Hírdetés

A tevékenységüket a brit hatóságok engedélyével végző közúti szállítmányozási vállalatoknak is „működő és stabil” részlegeket kell majd fenntartaniuk valamely EU-tagállamban a további uniós működés fejében – áll a brit lap által ismertetett brüsszeli tájékoztató dokumentumokban.

A Financial Times már előző nap megírta, hogy a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter szerint az Európai Unió egyes intézményei olyan útmutatásokat adnak az üzleti szektornak, amelyek nem számolnak azzal, hogy London és az EU megállapodásra jut a brit EU-tagság megszűnése utáni időszak kapcsolatrendszeréről.

A londoni gazdasági napilap által látott, decemberben kelt bizalmas átiratban David Davis közölte Theresa May miniszterelnökkel, hogy véleménye szerint az EU intézményei máris a többi uniós országtól eltérően kezelik Nagy-Britanniát, jóllehet a brit EU-tagság még meg sem szűnt.

Davis és Philip Hammond brit pénzügyminiszter szerdán Németországban tárgyal. Látogatásuk előtt közös cikket írtak a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív német napilapban, leszögezve, hogy sem Németország, sem Nagy-Britannia szempontjából nem lenne értelme „felesleges sorompókat” állítani az áruk és a szolgáltatások forgalma elé, mivel ez a Csatorna mindkét partján üzleti és gazdasági károkat okozna.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »