Brexit: a legkeserűbb pirula?

Brexit: a legkeserűbb pirula?

Adóemelés és megszorítás vár a britekre, ha kilépnének az unióból. George Osborne pénzügyminiszter szerint 30 milliárd fontos lyukat kellene befoltozni a költségvetésben a brexit esetén.

Flottacsata a Temzén: Londonban már vízen is kampányolnak az európai uniós tagság mellett és ellen – egy héttel a népszavazás előtt. „Az egyetlen út a brexit” – olvasható a kilépéspártiak egyik hajóján. A friss közvélemény-kutatások szerint ők vannak többségben. Velük ért egyet a legnagyobb brit bulvárlap, a The Sun címlapon biztatott az EU elhagyására. A távozás mellett a függetlenségi párt kampányol a leghangosabban.

A konzervatív kormányfő kevésbé örül a legutóbbi felmérések eredményének. David Cameron szerint minden brit megérezné a pénztárcáján, ha az ország távozna az EU-ból. „Autógyáraink, repülőgyáraink, pénzügyi szektorunk, a biztosítóink mind azt akarják, hogy maradjunk része a világ legnagyobb egységes piacának, hiszen hatalmas lehetőséget látnak benne” – jelentette ki a brit kormányfő.

A pénzügyminiszter megszorításokkal és adóemelésekkel riogat. George Osborne számításai szerint 30 milliárd fontos lyukat ütne a költségvetésen a brexit. „Ezt el elehet végezni adóemelésekkel vagy kiadáscsökkentéssel. Majdnem biztos, hogy mindkettőt meg kell tenni” – nyilatkozta a pénzügyminiszter.

Ideges a pénzpiac is: „A piacok még a kockázat miatt is aggódnak. Előre érzik a rossz híreket a globális gazdaság számára. Természetesen a világgazdaság már így is törékeny. A brexit pedig egy különösen keserű pirulát jelenteni, amelyet le kell nyelni” – mondja James Bevan, a CCLA befektetési igazgatója. A londoni értéktőzsde száz legnagyobb vállalata 40 ezer milliárd forintnak megfelelő összeget veszített értékéből az elmúlt napokban, a font pedig kéthavi mélypontra gyengült.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »