Breivik tovább radikalizálódott

Öltönyben, szakállal, náci karlendítéssel köszöntötte a jelenlévőket a norvég tömeggyilkos, Anders Breivik, amikor kedden belépett a Skien börtönben kialakított bírósági tárgyalótermébe. Ezúttal a tömeggyilkos nem vádlóként jelent meg a törvény színe előtt. A férfi tavaly pert indított a norvég állam ellen arra hivatkozva, hogy fogva tartása alatt sérültek emberi jogai, egy oslói bíróság pedig meglepő módon helyt adott Breivik panaszainak – idézte fel az MTI.

Az ügyben a fellebbviteli per kedden kezdődött és a tervezett ütemezés szerint egészen jövő hét szerdáig tart. A bíró, Oeystein Hermansen már a tárgyalás kezdetén jelezte, hogy bántó Breivik náci karlendítése – a férfi nem először lépett így tárgyalóterembe –, és egyúttal felszólította őt arra, a jövőben tartózkodjon az ilyen megnyilvánulásoktól. Breivik jelezte, hogy megértette az intést és tartózkodik a további hasonló gesztusoktól. Az ügyész beszédében úgy fogalmazott, 2011. július 22. előtt Anders Behring Breivik volt Norvégia legveszélyesebb embere, nem lehet azonban tudni, ma s főleg holnap mekkora veszélyt jelent a társadalomra. Az azonban az ügyész szerint biztos, hogy az elmúlt öt és fél év alatt a férfi szélsőséges ideológiai beállítottsága tovább erősödött.

Huszonegy év hetvenhét életért 

A 37 éves Breivik 2011. július 22-én előbb Oslóban egy autóba rejtett pokolgépet robbantott fel, melynek következtében nyolc ember vesztette életét. Két órával később rendőregyenruhában a merénylő áthajózott Utoya szigetére, ahol hatvankilenc fiatalt – zömmel tizenéveseket – agyonlőtt egy ifjúsági táborban. Ez volt a legsúlyosabb támadás, amelyet norvég földön elkövettek a második világháború lezárulása óta – emlékeztetett tudósításában a The Local helyi hírportál. Az 5 milliós lélekszámú Norvégia lakosságának negyede veszítette el családtagját, barátját vagy ismerősét Breivik tette miatt. A férfi mindezért a Norvégiában kiszabható legszigorúbb büntetést kapta: 21 év börtönre ítélték, azaz gyilkosságonként mindössze 100 napra. Büntetése ugyanakkor meghosszabbítható, ha úgy ítélik meg, hogy szabadlábra helyezése veszélyes lehet a társadalomra.

A halálnál is rosszabb a hideg kávé

Breivik körülményeit a legtöbben alighanem kifejezetten jónak neveznék. Az elítélt három cellát használhat, futópadot, szobabiciklit, számítógépes játékokat kapott, újságokat, magazinokat, könyveket olvashat. Ő mindezek ellenére embertelen bánásmódra, kínzásra panaszkodik, túl gyakorinak tartja, hogy megmotozzák. Panaszáradatában tavalyi tárgyalásán azt hangoztatta, hogy „emberségesebb lett volna őt lelőni, mintsem úgy bánni vele, mint egy állattal”. Az „állati bánásmód” kapcsán egyebek közt a mikrohullámú sütőben melegített ételek minőségére utalt. Elviselhetetlennek tartotta azt is, hogy – mint kifogásolta – gyakran hideg a kávéja és hogy műanyag evőeszközökkel kényszerül étkezni.

Breivik ugyan magánzárkában van, de látogatókat fogadhat, és a külvilággal is tarthat kapcsolatot. Utóbbi alól csak az olyan szélsőségesek a kivételek, akiket Breivik – úgymond – „ártalmas ideológiája cselekvésre ösztönözhetne”. A tömeggyilkos egyébként még a börtönben sem él teljes elszigeteltségben: tavalyelőtt karácsonykor például részt vehetett egy mézeskalácssütő versenyen. A férfi egyébként amiatt is panasz tett, hogy a levelezésének szigorú ellenőrzése sérti a magánélethez való jogát. Ezt azonban elutasította a bíróság.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »