Breivik lehetett a példaképe a müncheni ámokfutónak

Breivik lehetett a példaképe a müncheni ámokfutónak

Egyértelmű kapcsolat van a müncheni ámokfutó és a norvég tömeggyilkos között a német rendőrség szerint. Anders Breivik 5 éve rendezett vérfürdőt, amelyet részletesen tanulmányozott a merénylő. A 18 éves iráni származású, de német állampolgárságú fiatalembert korábban pszichiátrián kezelték. A rendőrség szerint a bevándorlásnak és a terrorizmusnak nincs köze a történtekhez.

A rendőrök néhány órával a vérfürdő után megrohamozták az elkövető otthonát. Itt a többi közt arra utaló bizonyítékokat találtak, hogy a merénylő régóta tanulmányozta a hasonló lövöldözéseket, több száz oldal terjedelemben. A rendőrség értesülései szerint korábban pszichiátriai kezelés alatt állt.

A bevásárlóközpontban lövöldöző támadó sok embert megölt és még többet megsebesített, a halálos áldozatok egy kivétellel 14 és 21 év közötti fiatalok. Mindannyian müncheni lakosok. „Szörnyű pillanatokat éltem át. Egy vérfürdőt láttam, a testek a földön hevertek. Beszéltem az egyik sebesült anyjával telefonon és azt mondtam neki, hogy a fia jól van és túl fogja élni, de a fiú azt mondta nekem: »nem akarok meghalni, de haldoklom…«” – számolt be egy szemtanú megrázó tapasztalatairól.

A támadó a mészárlás után magával is végzett, holttestét a helyszíntől 1 kilométerre találták meg az egyenruhások. „Este fél 9 után egy férfi holttestére bukkantak a rendőri egységek, jelenlegi információink szerint öngyilkosságot követett el. A szemtanúk vallomása és a videofelvételek elemzése alapján úgy véljük, ő a feltételezett elkövető, akit kerestünk” – közölte Hubertus Andrä, a müncheni rendőrfőnök.

Magányos elkövető?

A támadó egy 18 éves, iráni származású német állampolgár volt. A mészárláskor is azt kiabálta, hogy német, és Németországban nőtt fel. Tettének indítéka egyelőre nem ismert, a hatóságok szerint az elkövető terrorszervezetekkel nem állt kapcsolatban. „Intenzív nyomozással sem találtunk semmi arra utalót, hogy egynél több szereplője volt ennek a támadásnak. Részünkről egyértelmű, hogy egy magányos támadóval van dolgunk” – tette hozzá a rendőrfőnök.

A Hír Televízió által megkérdezett szakértő viszont azt mondja: szinte biztosan voltak segítői a merénylőnek. „Nem hiszem, hogy ő ezt teljesen magányosan követte volna el, hiszen azért fegyvert neki be kellett szerezni, meg kellett ott ismerni a körülményeket. Én úgy sejtem, hogy itt még valakik majd elő fognak fordulni, a környezetének a felmérése alapján, akik segíthették a támadást. Teljesen egyedül elég ritka, hogy ilyen merényletet hajtanának végre” – jegyezte meg Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő.

A bajor fővárosban a lövöldözés után leállt a tömegközlekedés, és a hatóságok azt kérték, senki ne menjen az utcára. Akik kint ragadtak, azoknak a közelben lakók nyújtottak menedéket. A támadás helyszínén azóta már megjelentek az első virágok és gyertyák, és szombat reggel óta már a buszok, villamosok és metrók is járnak Münchenben.

Az utcák viszont még mindig tele vannak rendőrökkel, és a helyiek egy része nem szívesen merészkedik ki. „Az éjszakát egy irodaépületben töltöttem, mert tegnap nem tudtam eljönni onnan. Nem volt gond, de ma reggel nagyon aggódom” – nyilatkozta egy müncheni hölgy.

A német kormány rendkívüli biztonsági ülést tart a tragédia miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »