Breivik 77 áldozatára emlékeztek Norvégiában

Számos norvégiai településen emlékeztek meg pénteken az öt évvel ezelőtti utöyai mészárlásról és oslói pokolgépes robbantásról, amelyek során a szélsőséges jobboldali eszméket valló Anders Behring Breivik összesen 77 táborozó fiatallal és járókelővel végzett. 

A norvég fővárosban fiatalok olvasták fel a tömeggyilkos 77 áldozatának nevét.

2011. július 22. „a norvég történelem egyik legsötétebb napja volt” – mondta Erna Solberg norvég kormányfő a megemlékezésen. „Még mindig láthatjuk a terrorcselekmények nyomait. A meggyilkoltak mindig velünk lesznek. Vannak sebek, amelyeket az idő sem gyógyít be” – tette hozzá.

Solberg Haakon koronaherceggel és Mette-Marit hercegnével együtt koszorúkat helyezett el az oslói kormánynegyedben, ahol az elterelő pokolgépes robbantás történt. A megemlékezésen Jens Stoltenberg NATO-főtitkár – az események idején norvég kormányfő – is jelen volt.

„Fáj hallani az összes nevet” – mondta Stoltenberg. „Ugyanakkor jó együtt lenni olyanokkal, akik szintén érintettek, mert támogatást, biztonságot adunk egymásnak.”

A csoport később az oslói katedrálisban vett részt egy gyászszertartáson, ahol az áldozatok hozzátartozói is csatlakoztak hozzájuk.

A délután folyamán Utöya szigetén is megemlékezést tartanak. Az Oslótól 40 kilométerre északnyugatra fekvő kis földdarab tavaly újra megnyitotta kapuját a nyilvánosság előtt. Akkor körülbelül ezer diák vett részt egy táborban, amelyet az áldozatok emlékére szerveztek.

A támadásokban az 5 milliós Norvégia lakosságának egynegyede veszítette el családtagját, ismerősét vagy barátját.

Breiviket 2012-ben 21 év letöltendő és meghosszabbítható börtönbüntetésre ítélték.

Norvégiában valami nagyon nem stimmel 

A neonáci nézeteket valló tömeggyilkos idén tavasszal pert nyert a norvég állammal szemben, mert megsértették az emberi jogait. Az ítélet szerinta norvég államnak kell állnia Breivik 331 ezer koronára – csaknem 10 millió forintra – rúgó perköltségeit.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »