Brazíliának sem tetszik, amit Maduro kormánya tesz

Brazíliának sem tetszik, amit Maduro kormánya tesz

Brazília vasárnap elítélte és bűncselekménynek nevezte azt, hogy Nicolás Maduro venezuelai elnök kormánya erő alkalmazásával állta útját február 23-án a kolumbiai határon keresztül érkező segélyszállítmányoknak.

A brazil külügyminisztérium honlapján megjelent állásfoglalás egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy csatlakozzon a latin-amerikai ország „felszabadítására” tett erőfeszítésekhez.

„A nemzetközi humanitárius segítségre váró venezuelai nép ellen alkalmazott erőszak egyértelműen bizonyítja a Maduro-rezsim bűnöző jellegét. Az emberi jogok ellen elkövetett merényletről van szó, amelyet részben sem igazolhat a nemzetközi jog, és egyetlen nemzet sem hagyhat szó nélkül” – olvasható a közleményben.

A brazil külügyi tárca egyben felszólította azokat az országokat, amelyek még nem ismerték el Juan Guaidó ellenzéki vezetőt Venezuela ideiglenes államfőjeként, hogy tegyék meg azt.

Kolumbia a szombaton történt erőszakcselekmények nyomán 48 órára elrendelte a Venezuelával közös határátkelőinek lezárását. A helyi bevándorlási hivatal szerint az aktivisták és venezuelai határőrök összetűzései miatt sok kár keletkezett. A határzár miatt Guaidó hívei nem indíthatnak újabb kísérletet a segélyszállítmányok Venezuelába juttatására.

Iván Duque kolumbiai államfő vasárnap látogatás tett a Cúcutánál lévő Simón Bolívar határhídon. „Maduro diktatúrája az egész világ előtt megbélyegezte erkölcsi vereségét” – jelentette ki a kolumbiai elnök a helyszínen.

Hírdetés

George Feres Kanaan, a brazil hadsereg ezredese vasárnap arról számolt be, hogy a venezuelai nemzeti gárda két tagja dezertált Brazíliába. Eddig összesen hatvan venezuelai katonáról lehetett tudni, aki Kolumbiába szökött.

Könnyfakasztó gránátokat és gumilövedékeket lőttek venezuelai katonák szombaton azokra a tüntetőkre, akik megpróbálták bejuttatni a humanitárius segélyszállítmányokat a Kolumbiával közös határon keresztül. A határ venezuelai oldalán található San Antonio del Táchirában és Urenában katonák könnyfakasztó gránátot és gumilövedéket lőttek a határ felé tartó ellenzéki aktivistákra, köztük törvényhozókra. Két teherautó kigyulladt. A kolumbiai külügyminisztérium szerint 285 ember sebesült meg az összecsapásokban.

A hivatalban lévő venezuelai elnök, Nicolás Maduro akkor bejelentette, hogy megszakítják a diplomáciai kapcsolatokat Kolumbiával.

Guaidó a meghiúsult humanitárius akciót követően szadizmussal vádolta Madurót, aki szerinte „éhezők és betegek szeme láttára égetett el élelmiszert, illetve orvosságot”. Az ellenzéki vezető kijelentette: a rezsim közömbös, hívei pedig „a népünkön elkövetett mészárlást ünneplik; azt, hogy kórházaink ma nem jutnak gyógyszerszállítmányokhoz”. Azt is bejelentette, hogy hétfőn találkozni készül Bogotában Mike Pence amerikai alelnökkel, hogy a továbbiakról egyeztessenek, s minden „lehetőséget nyitva tartsanak”.

„Az ellenzék államcsínye kudarcot vallott” – hangoztatta helyi idő szerint szombat este Maduro, aki Guaidót bohócnak és az amerikai imperializmus dróton rángatott bábujának nevezte. Leszögezte, hogy nem engedi be az Egyesült Államok segélyeit, mert ezt a törekvést egy amerikai katonai beavatkozás előkészítésére szánt cselnek tekinti.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »