Brazília nem engedi az Egyesült Államoknak, hogy a területéről indítson támadást Venezuela ellen

Brazília semmi szín alatt sem fogja megengedni az USA-nak, hogy a területéről indítson katonai beavatkozást Venezuela ellen – jelentette be Hamilton Mourao brazil alelnök hétfőn Bogotában.

A nyugállományú tábornok a Globo News helyi hírtelevíziónak adott interjújában elmondta: Brazília mindent megtesz, hogy elkerülje a konfliktust a szomszédos Venezuelával, ahol hatalmi harc zajlik Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök és Juan Guaidó ellenzéki vezető között.

Mint azt kifejtette: a brazil kormány nem engedélyezheti a törvényhozás jóváhagyása nélkül az esetleges amerikai katonai műveletek megindítását brazil területről. Ugyanakkor a brazil kormány tagjainak többsége is ellenezné ezt – fűzte hozzá Mourao.

Hírdetés

Egyben leszögezte: a Limai Csoport egyetlen tagja sem kíván részt venni a venezuelai helyzet katonai jellegű rendezésében. Más megoldásokat kell találni a humanitárius segélyszállítmányok Venezuelába juttatására – tette hozzá.

A brazil alelnök hétfőn a 14 amerikai országot tömörítő Limai Csoport bogotái ülésén vett részt, amelynek kiemelt napirendi pontja a venezuelai válság békés rendezése volt.

Hamilton Mourao Twitter-üzenetben közölte azt is, hogy Brazília fenntartja a katonai beavatkozást kerülő stratégiáját. Hangsúlyozta, hogy a brazil kormányzat a diplomáciai és a nemzetközi gazdasági nyomásgyakorlás híve.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »