Brazília közel hatezer mikrokefália-gyanús esetet jelentett

A zikajárvány tavaly októberi kitörése óta Brazíliában 5909 esetben merült fel csecsemőknél a kóros kisfejűség, orvosi nevén a mikrokefália gyanúja, ugyanakkor ezeknél csak 641 esetben tudták biztosan kimutatni a zikavírust – közölte szerdán a dél-amerikai állam egészségügyi minisztériuma.

A minisztérium legfrissebb adatai szerint a bejelentett esetek közül 1046-nál kizárták a mikrokefáliát, a maradék 4222 esetben ugyanakkor még tovább folynak a vizsgálatok. A mikrokefália ritka rendellenességnek számít, és a kóros kisfejűség mellett agykárosodással jár az újszülötteknél. A zikajárvány kitörését megelőzően a hatóságok szerint Brazíliában évente átlagosan 150 mikrokefáliás esetet jelentettek, ugyanakkor néhány kutató úgy véli, a tényleges szám ennél jóval magasabb lehet.
A kutatók jelenleg azon fáradoznak, hogy megállapítsák, kapcsolatban áll-e a zikavírus a mikrokefáliával.

A kóros kisfejűséget ugyanis a herpesz, a rubeola vagy a szifilisz ugyancsak kiválthatja – mutattak rá. A zikavírust Latin-Amerikában főként az úgynevezett egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. A hagyományosan enyhe lefolyású megbetegedést okozó vírus a gyanú szerint úgynevezett kóros kisfejűséget okozhat magzatoknál, valamint akár életveszélyes bénuláshoz vezető Guillan–Barré-szindrómát is kiválthat, de egyelőre egyik összefüggésre sincs megdönthetetlen tudományos bizonyíték.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »