Brazília elnöke fel van háborodva a döntésen

A brazil államfő nem mond le, és a végsőkig harcol a vele szemben álló erők ellen – derült ki Dilma Rousseff sajtótájékoztatóján, amelyet az alsóház bizalmatlansági eljárás megindítására vonatkozó döntése után tartott.

Rousseff helyi idő szerint hétfőn először jelent meg a nyilvánosság előtt a kongresszusban vasárnap tartott szavazás óta, amelynek során a képviselők 367-137 arányban a költségvetési mérleget kozmetikázó államfővel szembeni bizalmatlansági eljárás megindítására szavaztak.

A politikus kijelentette: fel van háborodva az alsóház döntésén, és arra hivatkozott, hogy az előző elnökök is gyakran folyamodtak választás előtt hasonló költségvetési manőverekhez – következmények nélkül. Rousseff a valóság, a demokrácia és a jogállam ellen elkövetett erőszaknak nevezte a jelenleg zajló belpolitikai csatározást, amely szerinte azért kezdődött, hogy a hagyományos brazíliai uralkodó elit visszaszerezze a hatalmat az immár tizenhárom éve kormányzó baloldali Munkáspárttól (PT).

A brazil elnök egykori gerilla énjét elővéve harciasan nyilatkozott az őt ért „hatalmas igazságtalanságról”. „Erős, energikus és bátor vagyok – hangsúlyozta az első brazil női államfő. – Nem fognak földbe döngölni, nem fognak megbénítani. Tovább harcolok, ahogy egész életemben tettem” – figyelmeztette ellenfeleit. „54 millió szavazattal választottak újra 2014-ben” – emlékeztetett a 68 éves Rousseff.

Az alsóház után a szenátus egyszerű többséggel dönt majd a bizalmatlansági eljárásról. A brazil felsőház keddtől kezd foglalkozni Rousseff ügyével a megfelelő dokumentumok kézhez kapása után, de szavazásra valószínűleg csak május közepén kerül sor. Ha a szenátus is az eljárás megindítására szavaz, Rousseff helyét 180 napra Michel Temer alelnök veszi át, majd a felsőház immár kétharmados döntéssel végleg elmozdíthatja hivatalából a korrupcióval vádolt államfőt.

Rousseff az alsóház döntése után lemondta eheti egyesült államokbeli útját, és nem vesz részt a novemberi párizsi klímamegállapodás ünnepélyes aláírásán New Yorkban, jóllehet ő és csapata a legharcosabb tárgyalói voltak a párizsi találkozónak – mondták el a brazil elnök környezetében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »