Bravúrra készül Csoknyai László

Bravúrra készül Csoknyai László

Ma folytatódik a cselgáncstorna a riói olimpián, és ma sem maradunk magyar dzsúdós nélkül: a 81 kilós Csoknyai László lép tatamira, ám ahhoz, hogy ő is pontszerzőként zárjon a nap végén, szinte földöntúli bravúrra lesz szüksége. A paksi kiválóság útjába ugyanis rögtön az első fordulóban a súlycsoport japán világbajnoka áll.

Rio: melyik magyar mikor látható?

Noha eddig még nem szereztek érmet cselgáncsosaink, attól még nem lehetünk elégedetlenek a szereplésükkel, hiszen a tatamira lépő mindhárom versenyzőnk pontszerzőként zárt a riói olimpián: Ungvári Miklós (73 kg) az ötödik, míg Csernoviczki Éva (48 kg) és Karakas Hedvig (57 kg) egyaránt a hetedik helyen végzett. Ma nagyon nehéz, szinte már lehetetlen lesz folytatni ezt a sormintát, bár ha valaki képes a bravúrra a tatamin, az a paksiak 81 kilós kitűnősége, Csoknyai László. Pedig az indulás előtt az esélylatolgatások helyett csak annyit közölt, szeretne egy jó napot Rióban.

Nos, nem biztos, hogy mindezt így gondolta, de az Atomerőmű SE 81 kilogrammos dzsúdósa London után Rio de Janeiróban is kifogta a favoritot. Négy éve a később aranyéremig menetelő dél-koreai Kim ellen kellett helytállnia – nagyon szoros csatában, intéssel szenvedett vereséget –, most pedig nem mást, mint a japánok világbajnokát, Nagasze Takanorit sodorta elé Fortuna. Erre mondják: teher alatt nő a pálma…

Más már régen feladta volna lélekben, ám a paksiak klasszisa – aki a mezőny nagy részét legyőzte már legalább egyszer – nem ilyen, biztosak lehetünk abban, hogy még a lehetetlent is megpróbálja. Ahogy mondta, a sikerhez az elvégzett munka kell és némi szerencse. A munka pedig el van végezve. Jöhet a szerencse, ha már a sorsolásnál messze elkerülte 81 kilós versenyzőnket. Csak a teljesség kedvéért írjuk le, ha netán a magyar dzsúdós legyőzné a világbajnokot, akkor a nyolc közé jutásért a gaboni Paul Kibikai és az iraki Hussein Al-AAmeri csata győztesével találkozhatna. Elmélkedhetnék a sorsolás igazságosságáról, de nem érdemes…

Csoknyai egyébként nemcsak nagy küzdő, hanem az egyik legsportszerűbb sportoló is, nem véletlen, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság fair play-díjjal tüntette ki. A paksi sportember a kolozsvári European Judo Open bronzmeccsén ölben vitte le sérült ellenfelét. Amikor erről kérdezték, mindig csak annyit válaszolt: ellenfelek vagyunk, nem ellenségek.

NÉVJEGY

Csoknyai László

Született: 1987. október 25.

Klubja: Atomerőmű SE.

Legjobb eredményei: Universiade-bronzérmes (2013 – egyéni és csapat), négyszeres magyar bajnok (2008, 2011, 2012, 2014).

A legerősebb magyar súlycsoportból ő lett a legjobb. Nagy nemzetközi viadalokon (Grand Slam, Grand Prix) már több érmet szerzett, most hatalmas bravúr kell a pontszerzéshez is.

CSELGÁNCS (2-es Karióka Aréna)
15.00-18.00: férfi 81 kg (Csoknyai László), előcsatározások, negyeddöntő, 20.30–22.40: vigaszág, elődöntő, bronzmérkőzés, döntő


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »