Bravúrra készül Csernoviczki Éva

Bravúrra készül Csernoviczki Éva

Immár a harmadik ötkarikás játékán lép tatamira a Tatabánya 48 kilós klasszisa az olimpia első napján. A londoni bronz után most Rióban is dobogóra állna, ki nem mondott célja az aranyérem megszerzése.

A magyar versenyzők közül éremeséllyel elsőként az Ippon Judo Tatabánya olimpiai bronzérmese, Csernoviczki Éva lép majd tatamira Rióban. A 48 kilós magyar dzsúdós immár évek óta megbízhatóan szerepel a különböző világversenyeken – az elmúlt kilenc Európa-bajnokságon mindig dobogós volt, kétszer nyert –, így nem véletlen, hogy sokan benne látják az első riói magyar érmest. Miután a felkészülése remekül, zavaró körülményektől mentesen ért véget, így akár a négy évvel ezelőtti bronzérmet is felülmúlhatja.

Csernoviczki a kvalifikációs sorozatban elért eredményei miatt kiemeltként kezdi meg szombaton, magyar idő szerint délután 15 órakor kezdődő viadalt. Ennek köszönhetően erőnyerőként figyeli majd az első forduló meccseit, különösképpen az ukrán Csernyak és az izraeli Rishony párharcát, hiszen a nyolcaddöntőben a győztessel csap majd össze. Miután a magyar klasszis mindkettőnél sokkal jobb, így a papírforma szerint már a legjobb nyolcba kerül, amivel mindenképpen pontszerzőként zár. Ám őt ismerve ezzel biztosan nem elégszik meg, és az elődöntőért valószínűleg a 2015-ös világbajnok, az argentin Pareto következhet, akinek stílusa fekszik Csernoviczkinek. A fináléért pedig egy másik világbajnok, a 2014-es aranyérmes japán Kondo Ami következhet, ami az olimpiákat tekintve nem rossz ómen, hiszen négy éve a bronzmeccsen szintén japán ellenfelet, Fukumi Tomokót legyőzve szerzett bronzérmet. Nyugodtan kijelenthető, ha ezen az ágon bejut a magyar dzsúdós a döntőbe, nehezebb ellenfele már nem nagyon lehet.

– A felkészülésem végén sajnos összeszedtem egy kisebb vállsérülést, de ez már teljesen rendben van, így elmondhatom, hogy készen állok, mert a mostani ciklusban végeztem el a legkeményebb munkát. Már hozzászoktam ahhoz, hogy mindig az első nap kell a tatamira lépnem, így nekem kell a jó alapot biztosítanom a további eredményes szerepléshez. Igyekszem most is ennek eleget tenni, próbálok nem foglalkozni a külső elvárásokkal, magamnak, a családomnak szeretnék elsősorban megfelelni – árulta el Csernoviczki Éva.

De nézzük, hogy kik lehetnek a tatabányai klasszis riválisai a már említett két világbajnokon kívül. Az egyik legnagyobb favoritnak a hazai pályán versenyző, olimpiai bajnoki címvédő Sarah Menezest tartják, aki idén is remek formában van: a kontinenstornát és a havannai Grand Prix-t megnyerte, a World Mastersen ezüst-, a párizsi Grand Slamen és a samsuni Grand Prix-n bronzérmet szerzett. Rajta kívül a 2013-as világbajnok mongol versenyző, Urantsetget Munkhbat, a kazah színekben induló, idén többek között a párizsi Grand Slam-tornán győztes Otgontsetseg Galbadrakh, valamint a londoni olimpia bronzérmese, a 2015-ös Európa Játékok-győztese a belga Charline van Snick számít esélyesnek Rióban.

Olimpiai szereplésének időpontja

Augusztus 6., szombat (2-es Karióka Aréna)
15.00-18.00: női 48 kg előcsatározások, negyeddöntő
20.30-22.40: női 48 kg, vigaszág, elődöntő, bronzmérkőzés, döntő


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »