Brassói Oktoberfest müncheni mintára

Meg akarják dönteni a söröskorsót kézről kézre adó emberek számának rekordját, vetélkedőket, koncerteket szerveznek, hagyományos bajor ételeket és többféle sört kínálnak a csütörtökön kezdődő Oktoberfesten Brassóban – számol be Kiss Judit a kronika.ro-n.

A Cenk alatti városban immár nyolcadszor rendezik meg a müncheni Oktoberfest mintájára a sörünnepet, a tavalyi kiadás, amelyen 300 ezren vettek részt, 1 millió lejt hozott az önkormányzat költségvetésének – írta a News.ro.

A rendezvény honlapján a szervezők közölték, idén a szokásosnál korábban, augusztus 25. és szeptember 4 között tartják a színes programokat felvonultató Oktoberfestet, amelynek kínálatából nem hiányoznak a tematikusan feldíszített karneváli szekerek, az egyliteres korsó sörök és a méteres hosszúságú kolbászok sem.

A müncheni Oktoberfest – a németek a helyszín után „Wiesn”-nek is nevezik – a világ egyik legnagyobb népünnepélye. 1810 óta évről évre több millió ember látogatja a Theresienwiesén megtartott eseményt, erre az alkalomra a müncheni sörfőzdék különleges sört főznek (Wiesnbier), amely nagyobb alkoholtartalmú a szokásosnál.

Egyébként a szeptember 17-én kezdődő és két hétig tartó müncheni sörünnepen minden eddiginél szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezetnek be. A bajor fővárosban a múlt héten bemutatott tervek alapján a legfontosabb új szabály, hogy nem lehet bevinni a sörfesztivál területére 3 liternél nagyobb térfogatú táskát vagy hátizsákot. A bejáratoknál megőrzőket állítanak fel, amelyekben átvizsgálás után lehet elhelyezni a túl méretes csomagokat. Valamennyi bejáratnál folyamatosan tartanak majd ellenőrzést.

Az új rendszert az utóbbi hetek bajorországi támadásainak tanulságai alapján dolgozták ki – mondta tájékoztatóján Josef Schmid alpolgármester, utalva a júliusban történt würzburgi és ansbachi, menedékkérők által elkövetett iszlamista hátterű merényletre és a tettes idegenellenes, rasszista meggyőződésének tulajdonított müncheni vérengzésre – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »