Bővült a magyar gazdaság tavaly év végén

Bővült a magyar gazdaság tavaly év végén

Magyarország GDP-je tavaly a negyedik negyedévben 4,4 százalékkal nőtt a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A K&H vezető makrogazdasági elemzője szerint a növekedés meghaladta a várakozásokat.

Masszív, 4,4 százalékos GDP-növekedést ért el a magyar gazdaság 2017 utolsó negyedévében, szezonálisan igazítottan pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) előzetes becslésével megegyező, 4,8 százalékos lett a bővülés. A teljes éves növekedés 4 százalékos volt, szezonálisan, naptárhatással igazítva pedig 4,2 százalékkal bővült a magyar gazdaság – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. A hivatal szerint a IV. negyedéves fejlődést elsősorban a piaci szolgáltatások és az építőipar támasztotta alá.

Jobban alakult a GDP a várakozásoknál, gyorsulásra számítottunk, azonban a növekedés még így is meghaladta a várakozásokat – értékelte az adatokat a Világgazdaság kérésére Németh Dávid, a K&H vezető makrogazdasági elemzője. A kiugró adatot a bázishatás is alátámasztotta, és a kiskereskedelem a szolgáltatásokat is megdobhatta, emellett pedig az építőipar is szép számokat produkált. A beruházások is jól alakulhattak, sok EU-forrást előlegezett meg a költségvetés, az ebből végzett fejlesztések beindulása húzhatta a fejlesztéseket. Emellett a hiteldinamika is kedvező volt, amely szintén a beruházásokat húzhatta felfelé. Németh Dávid kiemelte:

Az elemző prognózisa szerint az év második felében a nyugati uniós országok dinamikája zsugorodhat, ami a magyar fejlődést is visszafoghatja. Emellett kérdéses, hogy a választások után milyen változások várhatók a költségvetésben. Németh Dávid szerint ugyanis érdemes lehet a deficit csökkentésére koncentrálni vagy többet költeni az oktatásra és az egészségügyi kiadásokra. Ezek kedvező hatásai viszont hosszútávon jelentkezhetnek. Az elemző 3,8 százalékos GDP-növekedést vár 2018-ban, de a gazdasági folyamatok tükrében ezt hamarosan felülvizsgálhatja.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »