Bővülhet a felsőszeli "csirkebirodalom": vajon a 14 millió eurós beruházással jól jár-e a település?

Bővülhet a felsőszeli "csirkebirodalom": vajon a 14 millió eurós beruházással jól jár-e a település?

Ukrán befektető által épülhet monumentális csirkehús-feldolgozó üzem a Galántai járáshoz tartozó Felsőszeli kataszterében. A falu határában már két éve üzemelő EU Poultry kft. tulajdonosa mintegy három hektáros területet építene be, 14 millió eurós beruházással. Felsőszeli polgármestere szerint a haladásnak nem kell útjába állni, az építtető több modern fejlesztést is magára vállalt, amely a községnek is jót hozhat. A falu lakosai azonban kifogásolják, hogy a már meglevő üzem környékén állandó bűz terjeng.

A mátyusföldi Felsőszeli község északkeleti határában két évvel ezelőtt kezdte meg működését az ukrán üzletember, Dmytr Borodavka által alapított EU Poultry kft. A csarnokból és adminisztrációs épületekből álló, saját belső infrastruktúrával rendelkező, modern technológiával felszerelt cég csirke-vágóhídként és csirkehús-feldolgozóként üzemel. Több mint húsz európai országot lát el baromfihússal. Ezzel Szlovákia egyik legnagyobb húsfeldolgozó üzemei között tartható számon. Az ukrán invesztor, az EU Poultry tulajdonosa jelenleg a WE Trade égisze alatt nyújtotta be véleményeztetésre azt a kidolgozott tervezetet, amely szerint a már meglevő csirkehús-feldolgozó közvetlen szomszédságában egy új üzemet húznának fel.

Az érintett, több mint három hektáros területen jelenleg szántóföldek, vagy ugaron hagyott földek vannak. Felsőszeli polgármesterétől, Dobosy Páltól megtudtuk, ezek a C parcellás területek nem voltak a falu tulajdonában, állami földekről, illetve egyrészt magántulajdonban lévő parcellákról van szó.

Az új csirkehús-feldolgozó cég nem vágóhídként szerepelne, fő profilja a félkész csirkehúsételek gyártása, csomagolása, fagyasztása és exportálása lenne. A beszállított csirkehúsból csibefalatkákat, csirkepogácsákat (hamburgerbe), kirántáshoz való csirkehús-szeleteket állítanának elő. A tervezet szerint legkevesebb huszonöt, de akár napi hetvenöt tonna félkész termék előállítására lenne képes az üzem, amely közel 500 munkahelyet teremtene.

Ezzel kapcsolatban Dobosy Pál elmondta, remek lehetőség az, hogy a régióban új munkahelyek alakulnának ki. A már meglevő EU Poultry is alkalmaz helyieket, környékbelieket, de messzebbről érkezőket és ukrán vendégmunkásokat is. A polgármester hozzátette,

a cég az adminisztrációs munkaerő kiválasztásánál többször feltételként szabta meg a magyar nyelv ismeretét is, erre nincs nagyon példa a nemzetközi nagy cégeknél.

„Ha már a környéken kialakítanak 470 munkahelyet, azzal konstruktívan kell foglalkozni, nem negatívan hozzáállni” – jegyezte meg a polgármester.

Hírdetés

A WE Trade 31 438 négyzetméternyi területet építene be az új üzemmel. Ennek a területnek 50 százalékát tenné ki maga a munkacsarnok és az adminisztrációs épület. A maradék térségben munkásszálló, 90 férőhelynyi parkoló épülne. A terület húsz százalékán zöldövezetet is kialakítanának. Az üzem olyan modern technológiát alkalmazna, amely megfelel a piac elvárásainak és kielégíti az ökológiai követelményeket is. Az építkezést 2021 májusában kezdenék meg, a tervezet szerint 2022 májusában már állna a kész üzem. Jelenleg a tervezet lakossági véleményeztetése folyik, a lakosok január közepéig juttathatják el észrevételeiket a Galántai járási hivatal környezetvédelmi osztályára.

Felsőszeli lakossága több szempontból kifogásolja az új üzem megépítését. A falu északkeleti utcáiban és az EU Poultry cég közelében ugyanis erősen érezni a baromfihús-feldolgozásával járó kellemetlen kémiai szagokat. A csirkefeldogozó üzem saját víztisztító állomással dolgozik, a szagok állítólag onnan terjednek.

Dobosi Pál is elismerte, hogy büdös van a csirkefeldolgozó környékén, de pozitívumként hozzáteszi, hogy az ukrán befektető olyan beruházásokat is tervez, amelyek kedvezhetnek a falunak. Például egy új bicikliút is szóba került. Azt is megemlíti, hogy a vállalkozó a közelmúltban 15.000 eurót adományozott a helyi magyar óvoda felújítására, amelynek előnyeit élvezhetik a helyi apróságok.

– mondta Dobosi.

 A falu első embere megjegyezte, hogy a „víztisztító ügy” elég kacifántos, mivel az a cég, aki a berendezést beszerelte ,nem járt el a legbecsületesebb módon, és nem működteti pontosan azt a technológiát, amit ígért. Az azonban nyilvánvaló, hogy a baromfi-feldolgozásnak mindig lesz egy jellegzetes kémiai szaga.

A másik ok, ami miatt a környék lakosainak fájhat a feje, az az üzem megépítésével járó erős kamionforgalom. Mátyusföld közutai terheltek, a Galánta- Taksony-Alsószeli-Királyrév-Nádszeg szakaszon naponta több ezer kamion halad át teherforgalom céljából. Felsőszelin egy híd miatt csak az engedélyezett teherforgalom haladhat át, így a kamionok elkerülik a falut. Azonban mióta megépült az EU Poultry és a mellette lévő LKW Logistic központ, a Galánta-Alsószeli-Deáki-Felsőszeli – amúgyis balesetveszélyes – kereszteződésében jelentős mértékben nőtt a kamionforgalom. Többen panaszkodnak, hogy a cégekbe érkező kamionok letérésnél vagy kihaladásnál akadályozzák a személyforgalmat.

Dobosy Pál elmondta, azzal, hogy az új cég megépülne, ez a probléma is megoldódna, a WE Tradenek vállalnia kell az útszakasz kiszélesítését, a kamionok számára pedig egy letérő sáv kiépítését.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »