Botticelli Esztergomban alapozta meg a karrierjét

Botticelli Esztergomban alapozta meg a karrierjét

A Studiolóban található festményét az 1400-as években Magyarországon működő Vespucci család jóvoltából készíthette el. Esztergom akkoriban a reneszánsz művészet egyik térségi központjának számított.

Esztergom az egyetlen magyar város, melynek van olasz neve is. És ebbe a városba 1938 óta nem jött ilyen magas rangú olasz vezető, mint most. 90 évvel ezelőtt Viktor Emmanuel király járt itt – említették meg az esztergomiak, amikor Maria Assunta Accili, az Olasz Köztársaság budapesti nagykövete a királyváros várába látogatott – írja sajtóközleményében a városháza.

A mostani találkozón ott volt még mások mellett dr. Prokopp Mária művészettörténész, dr. Giuseppe Monsone impresszárió, a Polis Nemzetközi Kulturális Egyesület elnöke, Sárközy Péter irodalomtörténész professzor és dr. Ordasi Zsuzsa, az ELTE Művészettörténeti tanszékének adjunktusa is. A csoporthoz csatlakozott Wierdl Zsuzsanna restaurátor, aki Prokopp Máriával együtt rövid várbéli tárlatvezetés után a híres Studiolóba kalauzolta el a vendégeket. Itt, ahol Botticelli Mértékletesség című freskója található, hosszabb időt töltöttek el, élvezve azt a különleges atmoszférát és lehetőséget, melyet a Prokopp-Wierdl páros történelem, művészettörténet témakörben adott nekik.

Accili nagykövetasszony és kísérete komoly érdeklődést mutatott a reneszánsz festészet kiemelkedő alakjának esztergomi várban található freskója iránt. Wierdl Zsuzsanna, a híres freskó elé felépített állványzatra is felinvitálta a vendégeket, hogy testközelből mutathassa meg kutatásai egyértelmű bizonyítékait, összefüggéseit. Ezekről a bizonyítékokról egy rövid videóanimációt is mutatott a helyszínen, de a legnagyobb benyomást természetesen Botticelli más festményeinek, a Mértékletességhez majd minden vonalában hasonlító nő-portré részleteivel való közvetlen összevetése tett.  A restaurátori bemutató mellett Prokopp Mária kellő dinamikával és sűrűséggel bíró magyarázatai, szóbeli lábjegyzetei tették különösen emlékezetessé a Maria Assunta Accili nagykövetasszonnyal való találkozást.

Mint ekkor is kiderült: a várban található Studiolo építője, Vitéz Jánosnak korában, az 1400-as években Esztergom Európa reneszánsz kulturális fővárosa volt, ezért volt értelme a rendkívül fiatal Botticellinek ide jönnie és itt alkotnia. A még ekkor tán a huszadik életévét sem betöltő olasz festő az akkor Magyarországon működő Vespucci családtól (a tengerentúli földrész névadójának famíliájától) kapta a lehetőséget, hogy megismerkedjék a Vitéz János által képviselt progresszív reneszánsz centrummal, ahol végül Botticelli munkát kapott és megalapozta későbbi művészeti pályafutását.

Forrás: Kemma.hu

The post Botticelli Esztergomban alapozta meg a karrierjét appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »