Botswanából érkezik a legújabb szupermutáns

A koronavírus egy újabb variánsát fedezték fel Afrikában, ami kimagaslóan erős mutációs képességgel bír, így megkerülheti az emberi test védelmi vonalát, új löketet adva a világjárványnak – írja a Guardian nyomán az Index.

Egyelőre csak tíz esetről tudni három országban, mindazonáltal a tudósok kongatják a vészharangot a mutációi miatt.

A B.1.1.529 besorolást kapó variánsnak 32 mutációját jegyezték fel a vírus tüskefehérjéjében, a kórokozó ama részében, melyet a legtöbb vakcina imitál, hogy felkészítse a szervezetet a Covid elleni védekezésre. Csakhogy a jelenlegi oltóanyagok, bár fejleszthetők, az alapvírusnak a sejtekhez való csatlakozását szolgáló tüskefehérjéjét veszik alapul az immunrendszer felkészítéshez.

Hírdetés

A variánst először Botswanában azonosították, ott három fertőzöttet találtak. Hat másik esetet Dél-Afrikában lokalizáltak, de ami nagyobb aggodalomra ad okot, a vírus már el is hagyta a kontinenst, egy Dél-Afrikából Hongkongba érkező utas behurcolta Ázsiába.

Ma már az Index is azt írja, az a valószínűsíthetőbb verzió, hogy a pandémiát kiváltó koronavírus laborszökevény, és azért mutálódik ilyen gyorsan, mert a vuhani kutatók, igaz, amerikai pénzből, de szándékosan módosították genetikailag, hogy a koronavírusok császárát létrehozzák. A cél elvileg az volt, hogy amikor megszületett a szívós vírus, megalkotják az királyölő oltóanyagot, amely a koronavírus minden típusának megálljt tud parancsolni. A történet folytatását mindenki tudja.

A B.1.1.529 botswanai felbukkanását november 11-én jegyezték fel, három nappal később pedig már átjutott Dél-Afrikába. Hongkongba pedig egy 36 éves férfi testében jutott el, aki negatív PCR-teszttel szállt fel a járatára. Dél-Afrikában nagyjából 20 napot töltött, és akkor távozott, amikor a szupervariánst Botswanában azonosították.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »