Botrányos jelenetek a cseh parlamentben

Botrányos jelenetek a cseh parlamentben

Az elhúzódó vírusjárvány és az ezzel kapcsolatos korlátozások, úgy tűnik még a viszonylag jámbor cseheket is képesek kihozni a sodrukból.

A prágai alsóház csütörtöki ülésén a szükséghelyzet meghosszabbításáról szóló tervezet megvitatása során Lubomír Volný független képviselő (korábban a Tomio Okamura vezette SPD – Szabadság és Közvetlen Demokrácia tagja volt) összeszólalkozott néhány képviselőtársával, sőt rátámadt a szociáldemokraták frakcióvezetőjére, Jan Chvojkára is. Mindeközben nem csak testi kontaktusba került velük, még szájmaszkot sem viselt és ezzel bűncselekményt követett el. A képviselő azzal indokolta viselkedését, hogy így akarta felhívni a figyelmet arra az elégedetlenségre, amelyet nagyon sok cseh állampolgár érez a járványügyi intézkedések értelmetlenségét látva. Javaslata szerint egyébként az államnak anyagilag kellene motiválnia azokat, akik veszélyeztetve érzik magukat, hogy maradjanak karanténban és ebből fedezhetnék a megnövekedett kiadásaikat is.

– elmélkedett a képviselő.

Hírdetés

Többen is eszelősnek nevezték Volnýt, akinek véleményük szerint semmi keresni valója egy kulturált társadalomban, pláne nem a törvényhozásban.

Egyébként nem ő volt az egyetlen, aki nem viselt maszkot felszólalásakor. Az ugyancsak egykori SPD-tag, jelenleg független Marian Bojko is megsértette az előírásokat, ezért a házelnök helyettese, Tomáš Hanzel kikapcsolta a mikrofonját és elrendelte a szónoki emelvény fertőtlenítését is.

Az eset kapcsán a cseh rendőrség is eljárást indított. A két honatya ugyanakkor nem hajlandó lemondani képviselői mandátumáról.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »