Botrány Gyöngyösön és környékén: többen is hamis recepttel akartak nyugtatót szerezni

A Gyöngyösi Járási Ügyészség két héten belül két huszonéves fiatallal szemben is vádat emelt azért, mert az általuk meghamisított orvosi vények felhasználásával próbáltak pszichés hatású gyógyszereket kiváltani a patikában saját maguknak.

A bűncselekmények elkövetése révén mindkét vádlott olyan szerhez kívánt hozzájutni, melynek használata széles körben elterjedt annak ellenére, hogy a csak szakorvos által felírható, benzodiazepin hatóanyag tartalmú nyugtató és altató hatású készítmény (ide tartozik a Seduxen, a Rivotril és a Xanax) rendszeres szedése függőséget okozhat. A háziorvosok éppen ezért is tagadták meg ezek felírását az egészséges, gyógykezelésre nem szoruló vádlottak esetében.

Hírdetés

Egyikük, egy 21 éves fiatalember idén március 23-án délelőtt kereste fel Gyöngyösön az egyik háziorvosi rendelőt, de nem kapott receptet a szorongáscsökkentő szerhez, így az orvos pillanatnyi figyelmetlenségét kihasználva, az ott lévő nyomtatóból magához vett egy üres, orvosi pecséttel és aláírással ellátott vényt, amire tollal később ráírta a saját adatait, valamint a gyógyszer nevét. Ezzel ment be aztán az egyik helyi patikába, ahol azonban a gyógyszerész észlelte, hogy a recept hamisított, és megtagadta a szer kiadását, majd értesítette a rendőrséget.

A másik ügy vádlottja, egy 23 éves nő április 19-én követett el hasonló cselekményt, melynek során az egyik Gyöngyös környéki község körzeti orvosi rendelőjének előterében a szemetesből vett magához egy gyűrött és kidobott, ám kitöltetlen receptet, ami egy gyermekgyógyász fejlécével és bélyegzőjével volt ellátva. Ezt a vádlott a nagymamája nevére szólóan kitöltötte, és még aznap délután bevitte egy gyöngyösi gyógyszertárba, hogy kiváltsa. A gyógyszerész ezúttal is észlelte a hamisítást, ezért a nyugtatót nem adta ki a fiatal nő számára, aki eredménytelenül hivatkozott arra, hogy idős felmenőjének nagy szüksége lenne a gyermekorvos által felírt készítményre.

A Gyöngyösi Járási Ügyészség mindkét elkövetőt hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja, és velük szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozza – tájékoztatott az ügyészség.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »