Botrány: évszázados hagyomány tűnt el

Botrány: évszázados hagyomány tűnt el

Az internet kiirtja az iskolai évkönyvek több mint egy évszázados hagyományát az Egyesült Államokban. Egyre kevesebb egyetem, középiskola készít ilyen kiadványt, a kritikusok szerint felbecsülhetetlen emlékek vesznek el az éterben.

Ritka az olyan amerikai film, amelyben – így vagy úgy – ne kerülne elő egy középiskolás, netán egyetemi évkönyv. Az ilyen kiadványok feltűnésénél talán legfeljebb az „ez a ház már százéves” mondat hangzik el többször. Még ha kicsit túlzó is ez a kép, kétségtelen tény, az amerikai kultúra egyik alappillérének számít a középiskolás, egyetemi és kollégiumi éveket, az ikonikus pillanatokat, eseményeket megörökítő évkönyv.

Így a ballagások, érettségik, illetve a diplomaosztók főszezonjában többen is arról panaszkodtak, ez a hagyomány egyre inkább eltűnőben van, mind több intézmény jelenti ugyanis be, hogy beszünteti saját évkönyvének kiadását. Az ok pedig nagyon egyszerű: az internet és a digitális forradalom miatt. Mint a legtöbb indoklás kifejti, az emberek mindennapjaikat a világhálón élik, a közösségi oldalakat bújják állandóan, oda töltik fel minden fotójukat, oda kerülnek az emlékek, ezért teljesen felesleges nyomtatott évkönyveket készíteni. Főleg azért, mert 75-100 dollárért már egyre kevesebben vesznek ilyen kiadványt.

Hasonló megfontolások miatt, mintegy 126 év után állt le saját évkönyvének kiadásával a patinás Johns Hopkins Egyetem is, miután legutóbbi kiadásából mindössze 228 darabot sikerült eladniuk, 75 dolláros áron. A Baltimore Sun hírportáljának fiatal újságírója, Carrie Wells igen lehangoló cikket írt a jelenségről, amelyben kiderült, az oktatási intézmények egyre-másra hagynak fel a kiadással. Az elmúlt években egyebek között olyan egyetemek álltak be a sorba, mint a Wesleyan, a Purdue vagy épp a Virginia. Igaz utóbbinál épp most élesztették újjá a hagyományt.

Az évkönyvekben rengeteg olyan dolog van, amit egyszerűen nem lehet helyettesíteni a közösségi oldalakkal – állítják a jelenséget szomorúan szemlélők. A Johns Hopkins kiadványait kezelő könyvtár egyik munkatársa, James Stimpert is így érvel. A kiadók szerint ez komoly értékháború, és azzal fenyeget, mint minden területen, ahol megjelent a teljes digitalizáció, hogy elég egy rövidzárlat, egy adathordozó-hiba, és lőttek a teljes „emléktárnak”.

Mondjuk, az sem tesz túl jót az évkönyvügynek, ami idén az arizonai Red Mountain középiskola ilyen kiadványában történt: az amerikai focicsapat egyik játékosa poénból úgy fotózkodott, hogy nemi szerve kilátszott a képen. Az eset miatt le is tartóztatták a 19 éves Hunter Osbornt, akit a fényképen szereplő ötvenkilenc 15 és 19 éves diák és tíz segítő miatt kiskorúakkal szembeni illetlen viselkedés vádjával is meggyanúsítottak. Az illetékes megyei ügyész, Bill Montgomery végül tegnap közölte, „bizonyítékok hiányában” nem emelnek vádat a fiatalember ellen. Azt ugyanakkor megjegyezte, az illetlenség kérdését még felülvizsgálja a rendőrség. Információk szerint a 3400 fős középiskolában mindössze kétszázötven tanulóhoz postázták ki a kérdéses emlékkönyvet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »