Botránnyal fenyegető összeomlás előtt a repülőtér

Botránnyal fenyegető összeomlás előtt a repülőtér

Botránnyal fenyegető összeomlás előtt áll a német légi forgalom egyik nagy reményekkel kecsegtető projektje, az ország legidősebb középhegységében, a Hunsrückben fekvő, a közeli Hahn településről elnevezett repülőtér. A megmentőként várt kínai befektető ugyanis klasszikus csalónak bizonyult.

Az egykor az amerikai légierő üzemeltette bázis a hidegháború elteltével sokat ígérő, a turizmust szolgáló befektetési célpontnak tűnt, jelentős fellendüléssel kecsegtetve a gazdaságilag elmaradott vidék lakosságát. Rajna-vidék-Pfalz tartományi kormánya erőteljesen támogatta a magasröptű terveket, amelyek azután 2014 végén lesújtó eredményről adtak hírt: Hahn több mint negyvenötmillió eurós veszteséggel zárta az esztendőt, a csőd szélére sodródott, és ezzel szertefoszlott a kezdetben sokat ígérő remény, hogy az amerikai US Air Force távozása után civil célokra átalakított bázis tehermentesíti majd az onnan 130 kilométerre fekvő majna-frankfurti repülőteret, Németország első és Európa harmadik legnagyobb forgalmát lebonyolító légikikötőjét, ahol tavaly 61 millió utast és 2,1 millió tonnányi teherforgalmat regisztráltak.

Hahn üzemeltetői elsődlegesen az olcsó „fapados” járatokra (Wizz Air, Ryanair) építették terveiket. Számításuk kezdetben biztatóan alakult, csak a Ryanair egymaga négymillió utast szállított ezen a repülőtéren keresztül. Idővel azonban leépítette kapacitását, kedvezőbb fekvésű városokra, így Kölnre és Bonnra összpontosította figyelmét, és 2015-ben már csak 2,7 millió utast számlált az innen induló vagy ide érkező gépein. A tartomány 120 millió euróval volt kénytelen fedezni a veszteséget.

Hírdetés

A mainzi székhelyű és a deficites projekttől szabadulni akaró, gyors kiutat kereső kormány előtt váratlanul egy távol-keleti vállalkozó húzta el a mézesmadzagot. A kínai Shanghai Yiquian Trading Company (SYT) hajlandónak mutatkozott tizenhárommillió euróért megvásárolni a repülőteret, ígéretet téve arra, hogy azt a Kína és Európa közötti légi közlekedés virágzó gócpontjává építi ki. Az itt létesítendő pilótaiskola ötlete további vérmes reményeket keltett.

Az örvendező német politikusok bizalma azután rendült meg, hogy a vételár első részletének kifizetése elmaradt, a Németországban működő kínai kereskedelmi kamara pedig közölte, hogy sem az SYT céget, sem az állítólag mögötte álló építési vállalkozást (Guo Qing Investment Company) nem ismeri. A közszolgálati SWR televízió Sanghajba érkező forgatócsoportja az állítólagos befektető által megadott címen egy autógumikkal kereskedő üzletet talált, amelynek eladója így fogadta őket: – Önök is átejtett befektetők? Már több csoport járt itt, mindannyian online fizették be a pénzüket, de itt senkit sem találtak, és mentek a rendőrségre.

E hírre a mainzi tartományi kormány leállította a repülőtér eladását attól tartva, hogy újabb kellemetlen affér fenyegeti, hasonlóan ahhoz a végzetes melléfogáshoz, amelybe egy kétes hátterű svájci ügynökség sodorta bele tíz évvel ezelőtt. Akkor a híres autóverseny-pálya, a Nürburgring átalakításának, az ígért vidámpark felállításának a reményével az óriási projekt szerencselovagjai félmilliárd eurót csaltak ki az államkasszából, az adófizetők zsebéből.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 13.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »