Bosznia-Hercegovinába is "begyűrűzött" az Erdogan-Gülen ellentét

Bosznia-Hercegovinába is "begyűrűzött" az Erdogan-Gülen ellentét

Már Bosznia-Hercegovinában is tapasztalhatók a Recep Tayyip Erdogan török államfő és az államcsínykísérlettel gyanúsított Fethullah Gülen hitszónok követői közötti vádaskodások jelei és következményei, a boszniai társadalom megosztott a kérdésben, egyesek Erdogan melletti tüntetéseket szerveztek, mások pedig bírálják a török államfőt.

A horvát sajtó nagy terjedelemben foglalkozott csütörtökön a jelenséggel, a Vecernji List című zágrábi napilap a honlapján idézte Törökország boszniai nagykövetének követeléseit, illetve közölte az általa bírált intézmények reakcióit.

Cihad Erginay, Törökország boszniai nagykövete a Face TV boszniai kereskedelmi csatornának adott interjújában felszólította a boszniai vezetést, hogy tiltsa be azokat az iskolákat, amelyeket az Egyesült Államokban élő Gülen alapítványa működtet. Ide tartozik a Nemzetközi Burch Egyetem, valamint a Bosna Sema nevű hálózat általános- és középiskola-hálózata. A török nagykövet szerint ezek az iskolák a Gülen-vezette “terrorista szervezet részét képezik”, ami ellen harcolni kell, “ellenkező esetben, ahogy láttuk is, az évek során az állami és más szervezetekbe is beszivárognak”. Emlékeztetett arra, hogy vannak olyan országok, például Üzbegisztán és Azerbajdzsán, ahol felfüggesztették a Gülen-iskolák működését.

Cihad Erginay nem először szólalt fel a Bosna Sema iskolák ellen, és az intézmények vezetősége korábban közleményben tagadta az iskolát ért vádakat, és bármilyen kapcsolatot a jelenlegi törökországi eseményekkel. Hamisnak és rosszindulatúnak nevezték az államcsínykísérlettel való összefüggésre utaló állításokat, a fenyegetéseket pedig jelentették a rendőrségnek.

A nagykövet ugyanakkor elismeréssel szólt a háromtagú boszniai államelnökség bosnyák tagjáról, Bakir Izetbegovicról, és kiemelte, hogy Ankarában elismerik a támogatását és szolidaritását. A boszniai államelnökség soros elnöke már múlt pénteken, a puccskísérlet éjszakáján Erdogan mellett szólalt fel, és a testvérének nevezte a török elnököt.

Nemcsak a török nagykövet bírálta azonban a Fethullah Gülenhez köthető boszniai intézményeket. Az Ankara pártján álló bosnyákok a Novo Vrijeme című hetilapot támadták, az ott dolgozókat fenyegették és árulónak nevezték. A lapot állítólag Gülen Hizmet (Szolgálat) nevű hálózatának segítségével finanszírozzák. A Bakir Izetbegovic pártjához, a Demokratikus Akció Párthoz (SDA) tartozó Salmir Kaplan pedig az egyik boszniai újságíró-egyesületet, és annak főtitkárát, Borka Rudicot nevezte a Gülen-mozgalom lobbistájának.

Az újságíró-egyesület közleménye szerint aggodalomra ad okot, hogy Kaplan és társai érthetetlen és semmivel sem igazolható módon igyekeznek a török ellentéteket átemelni Bosznia-Hercegovinába – olvasható a Mojahercegovina.com hírportálon. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »