Borzolják a szakdolgozók kedélyeit

Borzolják a szakdolgozók kedélyeit

Aránytalannak tartja az egészségügyi dolgozóknak ígért béremelést a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ). Az érdekvédők szerint a szakdolgozók béremelése aránytalanul kevesebb az orvosokénál. Az ellenzék szerint a kabinet csak időt húz, az ígérettel pedig nem tudja megállítani a szakápolók kivándorlását.

Méltatlannak és aránytalannak tartja a Független Egészségügyi Szakszervezet az ígért egészségügyi béremelést, ami szerint a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek alapbére idén szeptembertől 107 ezer, jövő novembertől pedig újabb bruttó 100 ezer forinttal emelkedik. A rezidensek 50 ezerrel kapnak majd többet, a szakdolgozók viszont idén átlagosan 26 és fél, jövő ősszel 12, 2018-ban és 2019-ben pedig 8-8 százalékos emeléssel számolhatnak.

„Ahhoz, hogy ne csak az orvosok és a rezidensek legyenek kiemelt helyzetben, javasoljuk a szakdolgozók számára is egy, a rezidensekhez hasonló program indítását annak érdekében, hogy a fiatal szakdolgozók, akik végeznek az iskolákban, el is helyezkedjenek az egészségügyben és ott is maradjanak. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, természetesen az is kell, hogy ne 20-30 ezer forint béremelés legyen az ágazatban, hanem legalább 50 ezer az idén, legalább 50 ezer 2017-ben és legalább 50 ezer 2018 elején” – nyilatkozta Soós Adrianna, a FESZ elnöke a Hír Televíziónak.

A Jobbik szerint a kormány csak az időt húzza a több évre szétterített béremelési ígérettel. „A kormánynak az elmúlt hat évben lett volna lehetősége, a gazdaságnak lett volna lehetősége arra, hogy ellensúlyozza mindazt, ami hiányzik az egészségügyi szakdolgozók béremeléséből. A kormány most úgy tűnik, hogy megint csak elkeni, megint csak elhúzza azt az időt, ami alatt szeretné ezt a problémát rendezni. Kristálytiszta üzenet, hogy nem prioritás az egészségügyi szakdolgozók béremelése, és elképzelhető, hogy a tervezett ütemben 2019-ig meg sem fog valósulni” – közölte Lukács László országgyűlési képviselő.

A PM-s Szabó Tímea szerint a szakápolók elvándorlását nem állítja meg ekkora béremelés: „Az az elképesztően aljas béremelési bejelentés, amit most tettek, az pontosan meg fogja gyorsítani az egészségügyi dolgozók elvándorlását nyugatra. Nemrég láttam egy olyan németországi kisvárosban készült videót, amely egy Vác méretű kisvárosban tizenkét magyar ápolót fogadott a helyi kis kórház, most ha ez így folytatódik tovább, akkor nemcsak gumikesztyűt, gyógyszereket kell vinnünk a kórházba, hanem orvost és ápolót is magunkkal” – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Az ellenzéki politikus arra is emlékeztetett, az egészségügyi intézmények műszaki, gazdasági dolgozóit ismét kihagyták a béremelésekből.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »