Börtönt kaphat, aki megsérti az interneten az azeri elnököt

Az azeri parlament elfogadott szerdán egy törvénymódosítást, amely börtönnel rendeli büntetni az elnök személyének megsértését az interneten.

Azerbajdzsánban, ahol gazdasági nehézségek léptek fel az olaj világpiaci árának esése és a nemzeti fizetőeszköz leértékelődése miatt, szinte az összes hagyományos sajtóorgánum szoros állami ellenőrzés alatt áll, ezért az internetes közösségi hálók váltak a kormányt bíráló hangok színterévé.

Azerbajdzsán az interneten elkövetett becsületsértést három évvel ezelőtt már bűncselekménnyé minősítette, azonban az akkori szabályozás nem tett külön említést az elnökről. A bakui parlament által most elfogadott módosítás három évig terjedő szabadságvesztéssel és 1500 manatig (mintegy 250 ezer forint) terjedő pénzbüntetéssel rendeli büntetni az elnököt becsmérlő internetezőket. A törvény hatálya alá tartoznak a világhálón álnévvel szereplő felhasználók is.

Európai jogvédők a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozásával vádolják a dél-kaukázusi volt szovjet tagköztársaságot és annak elnökét. Ilham Aliyev államfőt a törvény visszavonására szólították fel, azeri tisztségviselők ugyanakkor tagadják ezeket a vádakat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »