Börtönpolgármester

JEGYZET – A múlt hétvégi önkormányzati választások után egyértelművé vált, hogy Romániában teljesen fölösleges kampányolni. 

Értelmetlen drága pénzeket kidobni a sajtóhirdetésekre meg a mindenféle kampánykoncertekre, amelyekre drága pénzért hívják el a másod­ vagy harmadosztályú sztárokat. Elég, ha a jelöltek egyszerűen lecsukatják magukat.

Itt van példának Cătălin Cherecheş, Nagybánya polgármestere, aki úgy nyert újabb mandátumot, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) által ellene indított bűnvádi eljárás miatt már hetekkel ezelőtt vizsgálati fogságba helyezték, így aztán a kampányolási lehetőségei igencsak beszűkültek. Hiszen hogy is nézne már ki, ha csak azért, mert valaki jelölt, a beszélőre egy egész várost beengednének, hogy ott korteskedjen a tisztelt gyanúsított jelölt? De Cherecheşnek nem is volt szüksége arra, hogy ilyen, logisztikailag nem, vagy csak nehezen kivitelezhetető performanszhoz folyamodjék. A város polgárai úgy is elsöprő többséggel, a voksok több mint 70 százalékával választották újra, hogy a kampányban alig szólt hozzájuk, ráadásul objektív okokból polgármesteri teendőit sem láthatta el az utóbbi időben.

Vagyis a polgárok a lehető legteljesebb mértékben tiszteletben tartották az ártatlanság vélelmét, mondván: ők ismerik igazán a saját elöljárójukat, és amíg nem igazolódnak be a vádak, miszerint az önkormányzat által támogatott labdarúgóklub költségvetéséből rendszeresen visszakért bizonyos összegeket saját zsebre, addig nem tekinthető bűnösnek. Meg egyébként is, van olyan, hogy az ember néha megszorul, és mégiscsak inkább egy jóravaló emberhez kerüljenek azok a pénzek, mint a gyakran semmilyen értékelhető teljesítményt nem nyújtó focistákhoz, nem? Ha meg elítélik, legfeljebb kiteszik a börtön kapuja fölé a „Polgármesteri hivatal” táblát is. Érdemes tehát elgondolkodni az eseten. Már csak azért is, mert magyar részről is vannak olyan elöljárók, akiket az ellenük zajló bűnvádi eljárás ellenére is újraválasztottak.

Úgyhogy azt tudjuk javasolni mindazoknak a politikusoknak, akik most kudarcot vallottak, hogy gyorsan hozzanak össze maguknak egy korrupciós dossziét. Más módszer lassan már nemigen mutatkozik arra, hogy visszaszerezzék a választók bizalmát.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »