Börtönbüntetésre ítélték a St. Pöltenben merényletre készülő iszlamistákat

Az ügyészség által kért büntetési tételeket szabta ki szerdán a bécsi tartományi bíróság három fiatalkorú dzsihadistára, akik a vádak szerint az Iszlám Állam terrorszervezet megbízásából egy St. Pölten-i rendőrőrs elleni támadásra készültek 2015 nyarán.

A bíróság arra a megállapításra jutott, hogy a két 19 éves és a 22 éves iszlamista vádlott cselekedeteivel egyebek mellett kimerítette a bűnszövetségben elkövetett terrorszervezeti és a bűnszervezeti tagság tényállásait.

A 2002-ben Csecsenföldről Ausztriába menekült, most 22 éves férfi korábban – három rablásért – kiszabott 33 hónapos szabadságvesztését megtoldották hat hónap letöltendő börtönnel. A 19 éves bécsi diákot, aki 2015-ben tért át a muzulmán hitre és 2017 áprilisában végrehajtott őrizetbe vételéig a közösségi médiában az Iszlám Állam propagandáját terjesztette, 26 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélték. A 2005 óta Ausztriában tartózkodó társukat, a 19 éves csecsent 15 hónap szabadságvesztésre ítélték, ebből öt hónapot le kell ülnie, a maradék büntetését próbaidőre felfüggesztették.

A trió 2015-ben radikalizálódott, nem utolsósorban a terrorszervezet Abu Nuuh néven emlegetett, csecsen származású tagjának hatására, aki az év nyarán utasítást adott arra, hogy az Iszlám Állam nevében rendőröket gyilkoljanak meg egy Bécsnél kisebb osztrák városban. A fiatalok először egy St. Pölten-i fegyverkereskedést raboltak volna ki, majd a fegyverek birtokában vérfürdőt akartak rendezni Alsó-Ausztria tartományi székvárosának egyik rendőrőrsén. Az ügyészség kiemelte: tervük végrehajtását csak egy névtelen bejelentés tudta megakadályozni, amely a belügyminisztériumhoz érkezett a tervezett merényletről.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »