Börtönbe megy az indiai filmrendező

Mérföldkő. Így jellemezte az Oscar előszobájában is járt Mahmood Farooqui által megerőszakolt amerikai diáklány ügyvédje az ítéletet.

Nemi erőszak miatt ítélte el a delhi bíróság az indiai rendezőt, akinek Peepli (Live) című szatirikus filmje 2011-ben az Oscar előszobáját is megjárta, ám végül nem kapott nevezést a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában.

A The Indian Express beszámolója szerint a filmrendező még tavaly márciusban kényszerítette orális szexre saját otthonában. A meg nem nevezett 30 éves áldozat a Columbia Egyetem kutatója volt. Ő később a tárgyaláson azt mondta, azért nem hadakozott, mert attól félt, úgy jár, mint a 2012-ben Delhiben csoportos nemi erőszakot elszenvedett, 23 éves medikushallgató, akit később meg is kínoztak és halálra vertek egy buszon, miközben amúgy egy férfi hallgatótársa is vele volt, akit ugyancsak bántalmaztak, és félmeztelenül kidobták őket a buszból.

A feleség hadakozna még

„Nagyon örülünk, hogy a bíróság figyelembe vette az áldozat beszámolóját, illetve ítéletében végre nevén nevezte, kimondta azt, hogy milyen bűncselekmény történt” – jelentette ki az ítélet után az amerikai áldozat ügyvédje. Vrinda Grover szerint ugyanis korábban ezt nem voltak hajlandóak kimondani az indiai bíróságok, így ez most mérföldkő lehet.

Mahmood Farooqui felesége, Anusha Rizvi, akivel a rendező közösen jegyzi a Peepli (Live) mozit, korábban azt mondta, a vádakat csak kitalálták, az áldozat beszámolója elferdíti a történteket, így az egész ügy kamu. Az ítélethirdetés után most arról beszélt, mindent megpróbáltak, hogy kiderüljön az igazság, tisztázódjon Farooqui neve, de úgy néz ki, ezt nem hagyják nekik. Még megpróbálnak fellebbezni a legfelső bírósághoz.

A rendező így mindenképp börtönbe vonul nemi erőszak miatt, legkevesebb hét évet kaphat, ám akár életfogytiglani is várhat rá.

Szégyenérzet

Indiában komoly gondot jelent a nemi erőszak gyakorisága, évek óta több sokkoló eset is történt, és a nagy nemzetközi felháborodást éppen a fent említett 2012. december 16-ai eset váltotta ki. A politika évek óta szigorítást ígér, és például a később sérüléseibe belehaló 23 éves diáklánnyal szemben erőszakoskodók közül a négy felnőttkorú elkövetőt halálra ítélték.

Durva esetek mostanság is felszínre kerülnek, sok nő azonban a szégyenérzet, illetve a társadalmi megbélyegzés miatt továbbra sem jelenti Indiában az erőszakot, pontos statisztikák sem ismertek a jelenség tényleges méretéről.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »