Börtön járt az áfa nélkül értékesített cukorért

Börtön járt az áfa nélkül értékesített cukorért

Börtön járt az áfa nélkül értékesített cukorért

Börtönbüntetésre ítélt a Debreceni Törvényszék pénteken – nem jogerősen – három embert, akik az Európai Unió területén beszerzett cukrot általános forgalmi adó (áfa) nélkül hozták forgalomba Magyarországon.

Hírdetés

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, közokirat-hamisítás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt az elsőrendű vádlottat 3 év, a másodrendűt 2 év 4 hónap, a harmadrendűt 2 év börtönbüntetésre ítélték. Az ügy további négy vádlottját közérdekű munkára kötelezték, illetve megrovásban részesítették, valamint egy év próbára bocsátották. A bíróság az elsőrendű vádlottal szemben 150 millió forint vagyonelkobzást rendelt el.

A vádlottak 2011 és 2013 között a cukrot nettó áron, főként Szlovákiából, Lengyelországból és Csehországból szerezték be, majd Magyarországon kis árréssel, az áfa beépítése nélkül értékesítették. Az ügyletekhez több olyan gazdasági társaságot használtak fel, amely a befolyásuk vagy az irányításuk alatt állt. A cukrot több láncolaton keresztül értékesítették tovább, a termékmozgásról hamis bizonylatokat állítottak ki. A cukor végül olyan raktárakba jutott, amelyeket a vádlottakhoz köthető vállalkozások üzemeltettek, ahonnan a cukor kiskereskedőkhöz került. A tényleges, első magyarországi beszerző a cukor eladása után az áfát nem fizette meg.

A vádlottak rendszeresen egyeztették a színlelt áru- és pénzforgalmat, megtervezték és végrehajtották a banki átutalásokat és a készpénzfelvételt, felügyelték a cukor eladása során felmerülő feladatokat. Mindehhez több külföldi székhelyű gazdasági társaságot is felhasználtak, leginkább a negyedrendű vádlott által képviselt szlovákiai bejegyzésű cégeket. A D. Kft. – amelynek beszerzéseit és értékesítéseit az elsőrendű vádlott végezte – 2011-2012-ben így csaknem 252 millió forint vagyoni kárt okozott a költségvetésnek.

A cég számára három másik vállalkozás állított ki számlákat, amelyek mögött nem volt valós gazdasági esemény. Egy másik társaság, a D.F. Kft. két év alatt 118,5 millió forint áfát igényelt vissza jogtalanul. A hajdúszoboszlói K. Kft. könyvelésében nagy összegű külföldi értékesítéseket szerepeltetett – így szintén áfát igényelhetett vissza -, de ezek nem voltak valósak. Az áru nem került ki külföldre, hanem más társaságok közbeiktatásával belföldön talált gazdára, az adómentes értékesítés miatt ez a cég 140 milliós vagyoni hátrányt okozott a magyar költségvetésnek.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »