Börtön és új per várhat Fürst Györgyékre

Börtön és új per várhat Fürst Györgyékre

Szándékosan szegték meg kötelezettségeiket Terézváros korábbi MSZP–SZDSZ-es önkormányzati képviselői, akik versenyeztetés nélkül, áron alul adták el az Andrássy úti műemléki palotákat 2002 és 2010 között – derült ki szerdán Bóta László ügyésznek a Fővárosi Ítélőtáblán elmondott perbeszédéből.

A vádhatóság a Füst György volt szocialista alpolgármesterre és 11 társára hűtlen kezelés miatt első fokon kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést letöltendőre változtatná. A szerdán kezdődött másodfokú tárgyaláson az ügyész egyértelművé tette: az Andrássy út 3. és 47. szám alatti épületek 2004-es eladásánál a képviselők nem az eladó önkormányzat, hanem a vevők érdekeit vették figyelembe. „Tisztában voltak nemcsak a jogaikkal, hanem kötelezettségeikkel is. A helyi önkormányzat tulajdona köztulajdon, s bár a tulajdonosi jogokat a képviselő-testület gyakorolja, számukra az idegen vagyon. Az ingatlanokat csak nyilvános pályázat útján lehetett volna értékesíteni. Ehhez képest mindkét ingatlan privatizációjánál több ajánlat volt, mégis a legalacsonyabbakat fogadták el. A két épület eladása együttesen több mint 351 millió forint kárt okozott Terézváros önkormányzatának” – húzta alá Bóta László.

Hírdetés

A Fővárosi Törvényszék tavaly januárban Fürst Györgyre mellékbüntetésként még kirótt hetvenmillió forint pénzbüntetést, továbbá az összes vádlottnak egyetemlegesen kell kifizetnie csaknem 131 millió forint kártérítést, valamint annak 2004-ig visszamenőleg a kamatait.

A sértett felet, Terézváros önkormányzatát képviselő Csomós Tamás ügyvéd szerdán arra kérte a Fővárosi Ítélőtáblát, hogy mindkét Andrássy úti épület esetében ítéljék meg polgári jogi igényüket, összesen 333 millió forintban.

Fürst György egyébként meg sem jelent a tárgyaláson. Védője, Fülöp Tamás – megalapozatlanságra hivatkozva – felmentést kért, másodlagosan pedig az első fokú ítélet hatályon kívül helyezését indítványozta. Utóbbira egyébként szerinte akkor is sor kerülhet, ha a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletet hoz. Ezt azzal magyarázta, hogy a Fővárosi Főügyészség – mint azt már hetekkel ezelőtt megírtuk – hét másik terézvárosi palota hasonlóan pályázat nélküli, és a gyanú szerint áron aluli eladása ügyében is újra indította a nyomozást. Annak a büntetőeljárásnak egy gyanúsítottja van, maga Fürst György. „A Kúria egy másik ügyben (a Hunvald-perben – a szerk.) hozott korábbi döntése szerint azonos tényállás, azonos vádlotti kör esetén egyesíteni kell az ügyeket, és új eljárásban kell elbírálni” – magyarázta Fülöp Tamás. 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.08.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »