Börtön álhírterjesztésért? A Sme rodina nem támogatja Kolíková javaslatát, még a TIS is bírálta a liberális minisztert

Börtön álhírterjesztésért? A Sme rodina nem támogatja Kolíková javaslatát, még a TIS is bírálta a liberális minisztert

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök élesen bírálta Mária Kolíková (SaS) igazságügyi minisztert az általa előkészített Btk-módosítás miatt, amely tartalmazná az álhírterjesztés szabadságvesztéssel történő büntetését is. Kollár egyértelművé tette, hogy a Sme rodina a módosítást nem fogja támogatni, mert “nem lehet azért bebörtönözni embereket, mert hangot adnak a véleményüknek”. Kolíková javaslata nem csak Kollár szerint aggályos.

A Transparency International Slovensko (TIS) jogásza, Ján Ivančík szerint a hamis információt börtönbüntetéssel sújtó javaslat esetében nagy a veszélye, hogy később visszaélnek a törvénnyel. 

“A dezinformáció elleni harcot nagy figyelemmel követjük, mert az utóbbi időben nagyon megmutatkozott a veszélyes oldala. A hamis hír terjesztésének bűncselekménye új büntetőjogi kategóriája azonban magában hordozza a visszaélés veszélyét”

fogalmazott a jogász azzal, hogy végeredményben az alapvető szabadságjogok is sérülhetnek.

Ivančík ugyanakkor kulcsfontosságúnak nevezte Kolíková javaslatcsomagjának másik részét, a választási korrupcióval szembeni fellépést. Üdvözölte a szavazatokat pénzért bebiztosító “szavazatkalmárokra” kiróható büntetés nagyságának jelentős megnövelését. Szerinte ez elriaszthatja a potenciális elkövetőket a szavazatvásárlásoktól.

Emlékeztetett, hogy az elmúlt hét évben összesen 45 alkalommal született elmarasztaló ítélet választási korrupció ügyében a bíróságokon.

Hírdetés

“Csak három volt közülük olyan súlyos, hogy az elkövetők letöltendő börtönbüntetést kaptak. Probléma azonban nem csak a törvényalkotásnál mutatkozik, hanem a gyakorlati betartatásnál is”

mondta a jogász.

Mária Kolíková igazságügyi miniszter december 1-jén mutatta be több területet is érintő büntetőtörvénykönyv-módosító javaslatát, amely többek között lehetővé tenné, hogy bizonyos körülmények között akár tíz éves börtönbüntetéssel is sújthassák azokat, akik tudatosan álhíreket, hamis információkat terjesztenek. Részleteket korábbi cikkeinkben olvashat:

Remišová véleménye arról, hogy Kolíková börtönnel büntetné az álhírterjesztést: “Kommunista diktatúra, őrültség”

Kolíková javaslata a bűncselekmények közé sorolná az álhírterjesztést

körkép.sk, DennikStandard.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »