Borsod fuldoklik

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlésen a Jobbik a légszennyezettség magas szintjére hívta fel a döntéshozók figyelmét.

Megdöbbentő, hogy az OECD tanulmánya szerint Kína után hazánkban a legmagasabb a légszennyezettség miatti halálozások száma, évi 8-14 ezer ember hal meg idő előtt emiatt- áll Jámbor Márk, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzati képviselőjének közleményében.

Mint írja:

“Folyamatosan nő megyénkben is a légzőszervi megbetegedések miatti halálozások száma, így ma már ez a negyedik vezető halálozási ok, noha Borsod már rég nem ipari hatalom. Mindezért túlnyomóan a lakossági fűtés a felelős.”

A képviselő felhívta a figyelmet, hogy Bükkábrányban közvetlenül a kitermelés után, a szállítószalagról történik a lignit árusítása, ami rendkívül nagy károsanyag-kibocsátás mellett égethető el otthoni körülmények között.

“A keletkező kénsav roncsolja a nyálkahártyát, tüdőt, légutakat, de magát a tüzelőberendezést és a kéményt is néhány év alatt tönkreteszi. Jelzésértékű, hogy a lakosság töredéknyi lignit elégetésével is négyszer több rákkeltő szennyezést bocsát ki, mint a Mátrai Erőmű”

– hívta föl a figyelmet Jámbor.

Hozzátette: nagy hibát követ el az az önkormányzat, aki szociális alapon oszt lignitet.

“Lehet, hogy most ez olcsó, de ilyen körülmények között az egészség megőrzése megfizethetetlen lesz”

– zárul a jobbikos politikus közleménye.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »