Borrell újabb meglepő, bölcs fölismerése; Hölvényi fontos intelme

A libanoni gazdasági-politikai válság miatt a lakosság több mint fele szegénységben él, így nem meglepő, ha ez az állapot a migráció erősödéséhez vezet – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője az Európai Parlament keddi plenáris ülésén Strasbourgban.

Hírdetés

Mint mondta, a tavaly augusztusban történt bejrúti robbantás a teljes káosz szélére sodorta a nehézségekkel küzdő országot.
   
A főképviselő a libanoni helyzetről tartott vitában hangsúlyozta: a válság olyan súlyos, hogy az ország egyes térségeiben naponta legfeljebb egy órán át van áram. Nincs kenyér, nincs víz, nincsen kórházi ellátás, üresek a polcok a gyógyszertárakban és a boltokban – tette hozzá.
   
Borrell üdvözölte az új libanoni kormány megalakítását, úgy vélte, hogy ez jó hír és szükséges lépés volt a helyes irányba. Hozzátette azonban, hogy az új vezetésnek már hat hónappal ezelőtt meg kellett volna alakulnia, mivel a válság immáron nagyon súlyossá vált.
   
Az EU arra bátorítja Nadzsib Mikáti miniszterelnököt, hogy folytassa a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Ez az egyetlen módja annak, hogy Libanon elkerülje a pénzügyi összeomlást, amely már küszöbön áll – jelentette ki. “Készen állunk a további segítségnyújtásra, amennyiben az új kormány kulcsfontosságú intézkedéseket és reformokat indít el” – fűzte hozzá.
   
Hölvényi György, a KDNP uniós parlamenti képviselője a vitához kapcsolódó sajtóközleményében hangsúlyozta: minden eszközzel meg kell akadályozni, hogy a jelenlegi bizonytalan politikai helyzetben megerősödjenek a szélsőségek, így az EU-nak elemi érdeke és történelmi felelőssége kiállni Libanon mellett.
   
A kereszténydemokrata politikus rámutatott: “a helyzet egyre romlik, az egy évvel ezelőtti bejrúti robbanás körülményei továbbra is tisztázatlanok, nem történt meg a felelősök számonkérése, ami óriási társadalmi feszültségeket okoz”.
   
A helyzet stabilizálása azért is kulcsfontosságú, mivel Libanon a Közel-Kelet gazdasági és bankszektori központja, így a válság beláthatatlan következményekkel járó regionális krízissé szélesedhet – tette hozzá Hölvényi György.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »